Nouă țări au suspendat vaccinarea anti-COVID-19 cu AstraZeneca din cauza reacțiilor adverse

0
41
6328009 09.09.2020 A prepares to administer the Russian coronavirus vaccine developed by the Gamaleya Scientific Research Institute of Epidemiology and Microbiology to a volunteer during the third phase of the post-registration clinical trials at a clinic, in Moscow, Russia. On August 11, Russia became the first country in the world to register a vaccine against COVID-19. Vladimir Pesnya / Sputnik

Agenţia Italiană a Medicamentului (AIFA) a anunţat, joi, că interzice folosirea unui lot de vaccin împotriva COVID-19 AstraZeneca-Oxford, după ce a fost informată cu privire la efecte secundare grave, relatează Reuters.

Această măsură este luată cu titlu de precauţie, în contextul în care nu s-a stabilit, pentru moment, vreo legătură între imunizarea cu vaccin din acest lot şi apariţia simptomelor respective, precizează AIFA.

Agenţia anunţă că procedează la efectuarea tutror verificărilor necesare. Eșantioane din acest lot vor fi analizate de Institutul Național de Sănătate din Italia, iar AIFA va comunica „orice informații noi care devin disponibile” în legătură cu cercetarea desfășurată.

Ad in title

Lotul vizat este lotul ABV2856.

Vaccinarea cu AstraZeneca, suspendată în Danemarca și Islanda

Danemarca, urmată de Islanda, au anunţat joi suspendarea folosirii vaccinului împotriva COVID-19 AstraZeneca-Oxford, în urma unor tulburări de coagulare a sângelui semnalate la persoane vaccinate cu acest vaccin. Un asemenea caz a fost semnalat pe teritoriul danez.

Ministrul sănătăţii din Danemarca, Magnus Heunicke, a scris pe o rețea de socializare: „Autorităţile sanitare au suspendat, din cauza măsurilor de precauţie, vaccinarea cu AstraZeneca în urma unui semnal al unui posibil efect secundar grav sub formă de cheaguri de sânge fatale. În prezent nu este posibil să se concluzioneze dacă există o conexiune. Acţionăm devreme, trebuie investigat temeinic”.

Administrarea vaccinului anti-COVID-19 AstraZeneca va fi suspendată pentru 14 zile în Danemarca.

Norvegia suspendă și ea vaccinarea cu AstraZeneca/Oxford

Autoritățile sanitare norvegiene au anunțat și ele, joi, că suspendă „din precauție” vaccinările anti-COVID-19 cu AstraZeneca, potrivit AFP.

„Luăm o pauză în Norvegia cu vaccinarea cu AstraZeneca”, a declarat un înalt oficial al Institutului național de sănătate publică, Geir Bukholm, într-o conferință de presă. „Așteptăm informații pentru a vedea dacă există o legătură între vaccinare și cazurile de cheaguri de sânge”.

Bukholm a precizat că decizia a fost luată ca „precauție” și a subliniat că până la acest moment nu există nimic care să facă vreo legătură între vaccinul laboratorului anglo-suedez și cazurile de tromboze, dintre care două mortale, raportate în Danemarca.

Austria a suspendat, săptămâna trecută, imunizarea cu un lot de vaccinuri AstraZeneca

Săptămâna trecută, Austria a suspendat vaccinarea cu un lot de vaccinuri AstraZeneca după decesul unei persoane şi îmbolnăvirea alteia.

„Oficiul Federal pentru Siguranţă în Sănătate (BASG) a primit două rapoarte în legătură cu vaccinările făcute cu aceeaşi tranşă de vaccin AstraZeneca în districtul Zwettl”, declarau autorităţile sanitare din Austria, citate de Reuters.

„Nu există dovezi privind o relaţie cauzală cu vaccinarea”, spunea atunci BASG.

Alte patru ţări europene, Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburg, au suspendat imediat vaccinările cu doze anti-COVID-19 din acest lot, livrat în 17 țări și care includea un milion de vaccinuri.

În total, nouă țări au suspendat administrarea vaccinului produs de AstraZeneca.

Nicio doză AstraZeneca din acest lot nu a ajuns în România.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a declarat, joi, că studiază în prezent semnalările primite din mai multe state ale UE privind cazuri de tromboză diagnosticate după injecţii cu vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca şi ar putea emite ”astăzi sau mâine” o recomandare privind utilizarea acestui vaccin, relatează EFE.

Vaccinul anti-COVID-19 AstraZeneca a fost aprobat de autorităţile de reglementare ale Uniunii Europene pe 30 ianuarie.

Articolul precedentCazurile de tromboză apărute după injecţii cu vaccinul anti-COVID-19 AstraZeneca, investigate de EMA
Articolul următorCâte cazuri de infecții respiratorii acute s-au înregistrat în perioada 1-7 martie. Datele INSP