CNCAV, despre situația centrelor de imunizare anti-COVID-19 și a fluxurilor de vaccinare

0
18

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV)  informează că, potrivit datelor puse la dispoziţie de Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, în Capitală există la acest moment 59 de centre operaţionalizate, cu 116 fluxuri de vaccinare. Din totalul acestora, 86 de fluxuri sunt destinate pentru administrarea vaccinurilor produse de companiile BioNTech/Pfizer şi Moderna, iar 30 de fluxuri sunt destinate pentru vaccinul anti-COVID-19 produs de compania Oxford/AstraZeneca.

Din cele 86 de fluxuri, 26 sunt organizate în centre care aparţin Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională.

„Precizăm că 29 de fluxuri din cele 60 active pentru vaccinarea populaţiei sunt blocate temporar la programare, până la 15 martie a.c., dată la care se va finaliza administrarea rapelului persoanelor vaccinate cu prima doză. Blocarea temporară a fluxurilor a fost impusă ulterior începerii procesului de vaccinare cu echipe mobile, având în vedere că acestea sunt dislocate din rândul personalului vaccinator al centrelor respective. Facem menţiunea că blocarea temporară a fluxurilor nu a îngrădit în niciun fel programarea la vaccinare, întrucât nivelul de ocupare a locurilor în aceste centre era maximal”, a subliniat CNCAV.

Ad in title

De asemenea, din cele 30 de fluxuri alocate imunizării persoanelor cu vaccinul de la compania AstraZeneca, 20 sunt active pentru populaţie, iar zece pentru personalul din domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale.

„Menţionăm, totodată, că pentru centrele de vaccinare din Sistemul Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională existente la nivel naţional, a fost limitată alocarea dozelor de vaccin, la aproximativ 1000 doze/zi, de la momentul diminuării cantităţilor de doze livrate României de companiile producătoare, pentru asigurarea imunizării categoriilor vulnerabile prioritizate în procesul de vaccinare, conform Strategiei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19”, a precizat sursa citată.

CNCAV aminteşte că, pentru creşterea ritmului de vaccinare, începând de miercuri în Bucureşti au fost deschise pentru programare cinci fluxuri pentru imunizarea cu vaccinul anti-COVID-19 de la Moderna. Programarea se adresează persoanelor vulnerabile care, potrivit Strategiei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, fac parte din Etapa a II-a, respectiv persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoanele aflate în evidenţe cu boli cronice, cu vârsta minimă de 18 ani, persoane încadrate într-un grad de handicap, însoţitorii acestora şi persoanele care locuiesc la acelaşi domiciliu cu acestea.

„Analiza efectuată la nivelul municipiului Bucureşti este extinsă la nivel naţional şi poate fi prezentată oficial în cel mai scurt timp pentru eliminarea oricăror suspiciuni de încălcare a principiilor de etică şi de echitate socială. Susţinerea principiului transparenţei şi comunicarea optimă a datelor şi informaţiilor de interes au reprezentat şi reprezintă obiective prioritare pentru CNCAV, iar propagarea în spaţiul public a unor aspecte care pot afecta credibilitatea modului în care se derulează campania de vaccinare sunt de natură a induce confuzie în rândul populaţiei generale asupra desfăşurării procesului de vaccinare în România”, a transmis CNCAV.

Articolul precedentMinisterul Educaţiei: 545 de angajaţi din învăţământ au fost confirmaţi cu COVID-19, în perioada 1-10 martie
Articolul următorDr. Andreea Moldovan: Suntem în debutul valului trei al pandemiei