Reacția SCJU Sibiu, după dezvăluirile din ATI, privind sedarea si legarea de pat a pacienților cu COVID-19

0
43

După ce Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a anunțat că se va autosesiza în cazul dezvăluirilor făcute de un fost asistent medical din Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Sibiu, care susține că pacienții din secția ATI COVID ar fi sedați și legați de pat, reprezentanții unității medicale au oferit un prim punct de vedere. Aceștia susțin că  sedarea se face doar la pacienţii agitaţi, pentru ca aceştia să nu-şi inducă leziuni, iar legarea de pat se practică doar până la instalarea efectelor sedativelor.

„Activitatea zonei roşii ATI este organizată după proceduri stricte cu privire la alocarea de personal şi conduita terapeutică, care este stabilită de către medici. Acuzaţiile prin care se afirmă că decesele unor pacienţi au fost cauzate de  deficienţe terapeutice trebuie dovedite prin probe şi analizate de către persoanele care înţeleg procedurile medicale  de specialitate şi nu prin prisma unor sesizări anonime”, se arată într-un comunicat transmis, luni, de reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.

Potrivit sursei citate, „de la începutul pandemiei, până în prezent (08.03.2021) în cadrul secţiei ATI Covid au fost internaţi 570 de pacienţi dintre care 152 au fost transferaţi înapoi pe secţia de provenienţă cu o evoluţie favorabilă a stării de sănătate (secţia ATI nu face o externări), 397 au decedat, iar 21 sunt internaţi în prezent. Subliniem că în secţia ATI ajung pacienţii în stare foarte gravă, care necesită suport respirator. Procedurile şi protocoalele privind gestionarea pandemiei sunt într-o continuă dinamică şi sunt adaptate permanent pentru a corespunde cât mai bine specificului dintr-un moment sau altul şi a asigura cele mai bune condiţii de internare şi tratament pentru pacienţi”.

Ad in title

„Personalul din cadrul secţiei ATI duce permanent o luptă contra-cronometru în cursa de salvare a cât mai multe vieţi omeneşti. Din păcate, acest lucru nu a fost mereu posibil. Mulţi pacienţi, cu forme foarte grave, ajunşi în ATI, nu au putut fi salvaţi, deşi medicii au făcut tot ceea ce este omeneşte posibil”, se mai arată în comunicatul citat.

Conducerea SCJU Sibiu s-a autosesizat şi va demara o anchetă cu privire la activitatea secţiei ATI-COVID pentru a identifica şi remedia eventualele probleme, mai precizează sursa citată.

La rândul său, medicul Mihai Sava, şeful Secţiei ATI din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, a explicat procedura prin care un pacient poate fi legat.

„Contenţia mecanică (legarea de pat) a pacienţilor se practică în toate secţiile de terapie intensivă, fiind utilă la pacienţii agitaţi până când se instalează efectul sedativelor administrate sau atunci când creşterea dozelor de sedative pot duce la instalarea unor reacţii adverse ameninţătoare de viaţă. Un pacient agitat poate să se autolezeze prin smulgerea cateterelor, abordului venos sau chiar a sondei necesare ventilaţiei mecanice. Pentru această practică există un protocol intern al SCJU Sibiu. Fotografiile publicate în presă evidenţiază flictene la nivelul mâinii unui pacient, flictene care pot apărea în multiple situaţii chiar dacă acesta nu a fost contenţionat mecanic. Contenţia se realizează cu centuri de contemţie, care sunt echipamente medicale speciale pentru această procedură”, precizează medicul Mihai Sava.

„Secţiei ATI COVID îi sunt alocaţi un medic specialist sau primar ATI, un medic rezident an mare (an IV-V) şi doi medici rezidenţi an mic (an I-III) pe perioada turei de dimineaţă. Pe perioada gărzii pacienţii sunt supravegheaţi de către medicul de gardă specialist sau primar, un medic rezident an mare şi doi medici rezidenţi an mic. Medicii alocaţi zonei roşii intră în aceasta de două ori în decursul turei de dimineaţă (de 7 ore) cu o pauză de odihnă între cele două intervenţii. În timpul acestor intervenţii sunt consultaţi pacienţii, se stabileşte conduita terapeutică şi se realizează tehnicile medicale care trebuiesc realizate de către un medic. Pe perioada gărzii medicii intră în zona roşie la fiecare internare care se face şi de câte ori este nevoie dacă starea pacienţilor o necesită”, a explicat şeful Secţiei ATI.

Medicul Mihai Sava afirmă că permanent în zona roşie se găsesc asistente şi infirmiere acestea putând solicita un medic în orice moment.

„Comunicarea între zona roşie şi zona verde se face prin intermediul telefonului mobil al secţiei cu care se pot transmite şi fotografii ale constantelor măsurate de monitoare, aparate de ventilaţie mecanică, rezultate de laborator şi investigaţii imagistice. Acuzaţiile prin care se afirmă că decesele unor pacienţi s-au datorat deficienţelor terapeutice, trebuie dovedite prin probe şi analizate de către persoanele care înţeleg procedurile medicale  de specialitate şi nu prin prisma unor sesizări anonime”, a precizat medicul Mihai Sava.

Șeful Secției ATI a explicat că sedarea în terapie intensivă se face doar la pacienţii agitaţi pentru ca aceştia să nu-şi inducă leziuni proprii. De asemenea sedarea are rol anxiolitic la această grupă de pacienţi supuşi unui stres psihic foarte mare.

„Sedarea se face cu doze cât mai mici, titrate, specifice fiecărui pacient, de medicaţie sedativă astfel ca acestea să nu inducă reacţii adverse severe. La pacienţii cu intubaţie orotraheală (IOT) sunt necesare nivele de sedare mult mai profunde pentru ca aceştia să poată tolera tehnicile de ventilaţie mecanică. Toţi pacienţii din zona roşie, care nu sunt intubaţi şi ventilaţi mecanic deţin telefon mobil propriu cu care pot comunica cu aparţinătorii, cu toate că aceste telefoane, prin câmpul electromagnetic, pot interacţiona cu aparatura medicală şi sunt interzise. Pacienţii intubaţi şi ventilaţi mecanic sunt în imposibilitatea de a vorbi, posesia unui telefon mobil fiind inutilă. Pentru toţi aparţinătorii pacienţilor sunt oferite informaţii pe linia de telefonie fixă între orele 13-14 şi 19-20 fie de către medicii alocaţi zonei roşii Covid, fie de către medicii de gardă”, a mai precizat șeful Secției ATI din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.

Un fost asistent medical de la secția de terapie intensivă a Spitalului Județean din Sibiu acuză faptul că pacienții cu COVID-19 ar fi legați de paturi, cu răni la mâini din cauza feșelor și sedați cu anestezice și sedative extrem de puternice pentru a nu se mai agita. Dezvăuirile au fost făcute sub protecția anonimatului, pentru presa locală.

„Când devine agitat, îl sedează. Au fost cazuri când din disperare că rămân fără aer, au devenit agitați și și-au rupt branulele, legăturile. Dar de aici, să-i sedezi până la moarte, să-i răstignești ca pe vite și să-i legi de paturi e cale lungă”, a declarat fostul asistent medical.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a anunțat că se va autosesiza în acest caz.

Articolul precedentNoi restricții anti-COVID-19 în Ungaria: comerţul neesenţial, închis și învăţământ exclusiv online
Articolul următorMinisterul Sănătății trimite Corpul de Control la SCJU Sibiu