Petiție a mai multor medici pentru desființarea împărțirii spitalelor în “COVID/Non-COVID”

0
58
Foto: doc.ro

Un număr de 12 medici au inițiat petiția „STOP discriminării pacienților! STOP împărțirii spitalelor în COVID/NON-COVID”, susținând că în contextul anunțării unui posibil al treilea val de îmbolnăviri de COVID-19, presiunea asupra sistemului trebuie distribuită uniform.

Inițiatorii petiției susțin că este inacceptabil să existe spitale goale și în același timp spitale supraaglomerate, fiind necesară implicarea întregului personalul medical în tratarea pacienților, altfel ne putem aștepta la multe decese evitabile.

„În contextul actual împărțirea spitalelor în ‘covid’ și ‘non-covid’ nu are nicio ratiune. Se anunta un posibil ‘al treilea val’ de imbolnaviri, iar presiunea asupra sistemului trebuie distribuita uniform. Este inacceptabil sa existe spitale goale si in acelasi timp spitale supraaglomerate. Trebuie implicat tot personalul medical în efortul de tratare a tuturor pacienților fara discriminare, altfel ne putem astepta la multe decese evitabile. Niciun pacient nu poate fi neglijat, indiferent ce problema de sanatate are. Nicio patologie nu a dispărut odata cu aparitia COVID-19. In plus, medicii romani sunt obligati sa trateze pacienți Covid în afara competențelor oferite prin avizul de practica. Se impune o OUG de lărgire a competențelor, este inacceptabil ca medicii romani sa fie obligati la malpraxis si apoi sa fie trasi la raspundere de acelasi stat roman indiferent. Pacienți și medici deopotrivă suntem supuși riscurilor. Toate acestea se intampla intr-un sistem in care medicii români petrec peste 30 de ore continuu în spital de cateva ori pe luna, mii de gărzi într-o viață profesională, reprezentand muncă suplimentară obligatorie pentru asigurarea continuitatii activității medicale. Iar aceasta munca nu este recunoscuta ca atare nici prin plata orelor de gardă la un tarif decent, nici prin recunoașterea acestora ca vechime în muncă. In aceste conditii statul roman nu va reusi sa-si tina medicii in tara iar putinii profesionisti ramasi vor fi din ce in ce mai suprasolicitati si vor avea un randament din ce in ce mai slab. Ce pacient isi doreste sa fie tratat de un medic epuizat si amenintat de malpraxis?”, se arată în petiție.

Ad in title

În aceste condiții, inițiatorii petiției solicită:

 • Desfiintarea impartirii spitalelor in “covid/non-covid”.
 • Toate unitatile sanitare (spitale/policlinici etc) sa-si organizeze circuite functionale adaptate infrastructurii proprii, verificate si avizate de DSP.
 • Toate unitatile cu paturi ar trebui sa aiba compartimente/saloane covid, iar transferul pacientilor dintr-o unitate in alta sa se faca doar atunci cand competenta spitalului este depasita.
 • Numarul paturilor disponibile pentru pacientii cu COVID-19 in toate spitalele din tara, fie ca sunt pentru pacienti care au doar COVID-19, fie ca sunt rezervate pacientilor cu alte patologii dar care sunt si SARS-CoV-2 pozitivi, ar trebui centralizat, cunoscut in orice moment si transmis in timp real prin COSU serviciilor de ambulanta.

Initiatori petiției „STOP discriminării pacienților! STOP împărțirii spitalelor în COVID/NON-COVID” sunt:

 • Dr Laura Zarafin – medic ATI, Spitalul Colentina Bucuresti
 • Dr Manuela Predila – medic obstetrica-ginecologie, Maternitatea Bucur, Bucuresti
 • Dr Ioana Nanian – medic psihiatru, Director medical al Spitalului de Psihiatrie Balaceanca, Ilfov
 • Dr Catalin Ovidiu Cristea – medic stomatolog, Manager al Spitalului de Psihiatrie Balaceanca, Ilfov
 • Prof Dr Cristian Baicus – medic internist, Medic sef al sectiei Medicala II, Spitalul Colentina, Bucuresti
 • Dr Adrian Zarafin – medic chirurg, Spitalul Colentina, Bucuresti
 • Dr Daniela Georgescu – medic hematolog, Medic sef al sectiei Hematologie, Spitalul Colentina, Bucuresti
 • Dr Irina Minescu – medic psihiatru, Manager al Spitalului de Psihiatrie Voila, Prahova
 • Dr Laurentiu Belusica – medic chirurg, Manager al Spitalului Orasenesc Gaesti, Dambovita
 • Dr Marian Stamate – medic ORL, Spitalul Coltea, Bucuresti
 • Dr Bogdan Tanase – medic chirurg, Director medical al Institutului Oncologic, Bucuresti
 • Dr Tatiana Grecu – medic ATI, Medic sef, Spitalul Judetean Tg Jiu.
Articolul precedentFranța ar putea relaxa de la jumătatea lunii aprilie restricțiile impuse pe fondul pandemiei
Articolul următorÎn ce condiții pot renunța elevii la masca de protecție la orele de sport. Decizia Ministerului Sănătății