3% dintre romani sufera de boli inflamatorii reumatice. Afectiunea este prezenta si in randul tinerilor

0
6

3% dintre romani sufera de boli inflamatorii reumatice. Afectiunea este prezenta si in randul tinerilor, se arata intr-un comunicat de presa emis cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Artritelor, marcate la 12 octombrie.

Potrivit documentului, desi afectiunea este asociata cu persoanele in varsta, in Romania, aproximativ doua mii de copii sufera de artrita juvenila:

„Desi la nivelul perceptiei sunt considerate afectiuni ale batranilor, bolile reumatice afecteaza intr-o masura importanta populatia activa, tineri si chiar copii. Categoria bolilor reumatice include peste 200 de forme, in Romania existand peste 600.000 de persoane (3% din populatie) ce prezinta una dintre formele bolii, printre cele mai frecvente fiind poliartrita reumatoida, spondiloartritele si artropatia psoriazica”, se arata in comunicat.

Specialistii atrag atentia ca afectiunea are un impact extrem de important asupra societatii si economiei.

„Bolile musculo-scheletice afecteaza capacitatea de munca a persoanelor, uneori chiar definitiv. Acestea sunt responsabile pentru jumatate din absentele de la locul de munca si de o rata de somaj de trei ori mai mare decat in randul populatiei generale”, se precizeaza in comunicat.

in acest context, specialistii subliniaza importanta diagnosticarii precoce a afectiunilor reumatice.

„Durerile inflamatorii de spate debuteaza, cel mai adesea, inaintea varstei de 40 de ani si se caracterizeaza printr-o durere progresiva. Durerea se atenueaza odata cu miscarea si nu se amelioreaza la repaus, apare adesea noaptea, mai ales in a doua parte a noptii si trezeste bolnavul din somn, este insotita de rigiditate in timpul diminetii, de obicei mai mult de 30 de minute. in cazul durerii de spate de tip inflamator, durata de timp in care se stabileste diagnosticul corect poate ajunge si la 10 ani, ceea ce categoric duce la agravarea bolii. De aceea, pentru reducerea timpului de diagnostic, prezentarea la medicul de familie si la medicul reumatolog inca de la primele simptome este extrem de importanta”, se arata in comunicat.

Potrivit Ligii Europene impotriva Reumatismului, un sfert din intreaga populatie a Uniunii Europene (peste 120 de milioane de persoane) sufera de boli reumatice, acestea fiind cele mai frecvente forme de boala cronica din intreaga Europa.

Articolul precedentAstazi este Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale. Aproximativ 5% dintre asiguratii CNAS figureaza cu retete pentru boli mintale
Articolul următorFebra, in primul trimestru de sarcina, ar putea produce malformatii ale inimii si fetei copilului