22 Septembrie, Ziua Mondiala a Leucemiei Mieloide Cronice

0
51

Ziua Mondiala a Leucemiei Mieloide Cronice este marcata in fiecare an in data de 22 septembrie, cu scopul constientizarii populatiei cu privire la aceasta afectiune hematologica rara. in 2017, sloganul sub care se desfasoara Ziua Mondiala a Leucemiei Mieloide Cronice este „Astazi, impreuna!”.

Leucemia mieloida cronica este un cancer rar al sangelui, fiind cauzat de o mutatie genetica a cromozomilor 9 si 22, fapt care determina o crestere necontrolata a numarului de celule albe in sange.

Potrivit Asociatiei Romane de Cancere Rare, leucemia mieloida cronica reprezinta 15-20% din totalul leucemiilor la adulti, iar in Romania sunt, in prezent, diagnosticate cu aceasta afectiune si aflate in tratament, prin programul national de sanatate, aprox. 1500 de persoane.

in randul copiilor, leucemia mieloida cronica este mult mai rar intalnita, reprezentand doar 2-3% din leucemiile prezente la varsta pediatrica, potrivit Asociatiei Romane de Cancere Rare. in cazul acestora se poate vorbi de doua tipuri de leucemie, respectiv cea juvenila – cand afecteaza copiii sub 2 ani, si cea adulta – cand afecteaza in special adolescentii.

in ceea ce priveste simptomele afectiunii, specialistii spun ca in faza incipienta leucemia mieloida cronica nu se manifesta, de aceea este bine ca analizele uzuale de sange sa fie facute in mod regulat, pentru un diagnostic precoce. insa cu timpul pot aparea manifestari, precum: febra, scaderea in greutate fara un motiv anume, stari de oboseala sau de epuizare, transpiratii abundente pe timpul noptii, dureri in partea stanga sub coaste sau manifestari mai grave, cum ar fi: cresterea in volum a splinei, anemie, sangerari, dureri articulare, dureri de oase, mici leziuni ale pielii etc.

Referitor la prognostic, noile terapii adresate afectiunii fac ca prognosticul sa fie unul mult mai bun, potrivit Asociatiei Romane de Cancere Rare.

Articolul precedentCercetatorii au descoperit un anticorp 3 in 1 foarte de promitator in prevenirea si tratatea HIV
Articolul următorCum ne putem ridica tensiunea arteriala? Sapte sfaturi oferite de specialisti