12 octombrie, Ziua Mondială a Artritei

0
184

Ziua Mondială a Artritei (World Arthritis Day) este marcată în fiecare an la 12 octombrie, fiind o zi pentru conştientizare și vizează creşterea cunoştinţelor despre existenţa şi impactul bolilor reumatice şi a afecţiunilor musculo-scheletice.

În 2023, tema Zilei Mondiale a Artritei – „Trăind cu afecţiuni reumatice musculo-scheletice în toate etapele vieţii”-  se concentrează pe a aduna mai multe informaţii din istoricul unei persoane cu afecţiuni reumatice musculo-scheletice, pornind de la stadiul de copil şi pacient pediatric şi apoi ca pacient adult (şi chiar şi în etapa îmbătrânirii pacientului), inclusiv impactul bolii asupra tuturor aspectelor vieţii, precum creşterea. De asemenea, acţiunile organizate vor evidenţia şi rolul reumatologilor şi a diverşilor profesionişti din domeniul sănătăţii implicaţi stabilirea şi aplicarea tratamentului pe tot parcursul vieţii, potrivit site-ului www.eular.org.

Bolile reumatice musculo-scheletice sunt printre cele mai răspândite, invalidante, împovărătoare şi costisitoare boli netransmisibile, iar efectele se resimt asupra vieţii a peste 120 de milioane de oameni de toate vârstele, numai în Europa. Aceste boli rămân în continuare în mare parte necunoscute şi neabordate în toată Europa şi nu numai. Numărul persoanelor afectate nediagnosticate rămâne în continuare foarte mare. Prin urmare, persoanele care trăiesc cu diverse afecţiuni reumatice nu sunt conştiente de simptomele lor, de oportunităţile de diagnostic şi tratament.

Bolile reumatice şi musculo-scheletice includ peste 200 de afecţiuni, care sunt în mare parte progresive şi asociate cu durere, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Reprezintă principala cauză de reducere a mobilităţii şi a doua cauză de limitare a activităţii profesionale, după bolile cardio-vasculare. Poliartrita reumatoidă, osteoporoza, fibromialgia sau lupusul sunt afecţiunile reumatice şi musculo-scheletice întâlnite mai des în rândul femeilor, în timp ce spondiloartropatiile şi guta sunt mai frecvente în rândul bărbaţilor.

În prezent, nu există un remediu pentru majoritatea afecţiunilor, diagnosticul este adesea întârziat şi tratamentul trebuie respectat timp de mulţi ani, dacă nu chiar pe tot parcursul vieţii. Aceasta înseamnă controale regulate, în cazuri mai severe spitalizări sau intervenţii chirurgicale urmate de reabilitare şi fizioterapie, toate necesitând timp şi o energie considerabilă şi în cazuri numeroase conduc la multă incertitudine cu privire la viitorul individului. Drept urmare, aceste afecţiuni au un impact uriaş asupra calităţii vieţii celor bolnavi. Fără acces adecvat la diagnostic, tratament, reabilitare şi servicii sociale, persoanele cu bolile reumatice şi musculo-scheletice se pot confrunta cu bariere semnificative în educaţie, în viaţa profesională, în relaţii şi întemeierea unei familii, în viaţa socială şi în desfăşurarea activităţilor de zi cu zi. Toate acestea sunt însoţite de durerea cronică, efectele secundare ale medicamentelor, eşecuri, frică, singurătate, depresie şi oboseală care influenţează nu numai viaţa persoanei bolnave, ci şi pe cea a membrilor familiei şi a îngrijitorilor acestora. Pentru a depăşi aceste situaţii sunt necesare un efort imens şi comun în toate sectoarele societăţii, o implicare conştientă a specialiştilor, a factorilor de decizie, a organizaţiilor specializate atât la nivel naţional cât şi global, potrivit sursei menţionate.

Ziua Mondială a Artritei a fost înfiinţată, în 1996, de către asociaţia „Arthritis and Rheumatism International” (ARI), fondată în 1988, şi cuprinde în principal oameni afectaţi de această boală. Obiectivele organizaţiei sunt axate pe creşterea gradul de conştientizare a nevoilor persoanelor cu artrită/reumatism şi pe îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor suferinde.

Potrivit EULAR (Alianţa Europeană a Asociaţiilor pentru Reumatologie / European Alliance of Associations for Rheumatology), bolile reumatice reprezintă una dintre cauzele principale ale dizabilităţilor fizice în rândul populaţiei active, generând importante costuri socio-economice, precum pierderea productivităţii la locul de muncă.

Articolul precedentPreședintele APAA: „Acoperirea celor care încalcă legea nu face decât să culpabilizeze toți profesioniștii din domeniul medical”
Articolul următorZiua Mondială a Vederii: La nivel global, cel puțin 2,2 miliarde de oameni au o deficiență de vedere