Ziua Mondială a Vederii: La nivel global, cel puțin 2,2 miliarde de oameni au o deficiență de vedere

0
182

Persoanele care petrec mai mult de două ore, în fiecare zi, în fața unui ecran sunt la risc să dezvolte simptome oculare încadrate în sindromul vederii computerizate (oboseală a ochilor), atrage atenția Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), în contextul Zilei Mondiale a Vederii, marcată anual la 12 octombrie. „Acest sindrom include o gamă largă de simptome nespecifice (astenopie), care includ oboseală oculară, ochi uscat, durere în ochi și în jurul ochilor, vedere încețoșată, dureri de cap și chiar diplopie (vedere dublă)”, subliniază INSP.

„Utilizarea pe scară largă a computerelor la locul de muncă, dar și acasă aduce o serie de probleme de vedere și disconfort ocular pentru persoanele care le folosesc. Privitul într-un ecran digital diferă de cititul unei pagini tipărite, prin luminozitatea ecranului, unghiul de vedere, distanța textului față de ochi, obligând ochiul să se adapteze și să facă un efort suplimentar. Pentru a preveni sindromul vederii computerizate se pot lua măsuri preventive precum organizarea ergonomică a mediului de lucru (stabilirea distanțelor de lucru optime și a posturii adecvate pentru vizualizarea pe ecran, controlul luminozității și strălucirii ecranului dispozitivului) și corectarea corespunzătoare a problemelor minore de vedere. Întreruperea privitului la ecran pentru 20 de secunde la fiecare 20 de minute poate contribui, de asemenea, la reducerea disconfortului ocular”, transmite INSP.

Ziua Mondială a Vederii îndreaptă în acest an atenția spre importanța protejării vederii la locul de muncă, sub sloganul ”Ai grijă de ochii tăi și la locul de muncă! Protejează-ți ochii!”.

Cel puțin 2,2 miliarde de oameni din întreaga lume au o deficiență de vedere

La nivel global, cel puțin 2,2 miliarde de oameni au o deficiență de vedere cu scăderea acuității vizuale la apropiere sau la distanță, iar în cel puțin jumătate dintre aceste cazuri, deficiența vederii ar fi putut fi prevenită sau nu a fost încă tratată.

Principalele cauze ale deficienței vederii și orbirii în toată lumea sunt viciile de refracție, cataractă și retinopatia diabetică.

Se estimează că la nivel global doar 36% dintre persoanele cu deficiență de vedere din cauza viciilor de refracție și doar 17% dintre persoanele cu deficiență de vedere din cauza cataractei au primit acces la o intervenție adecvată.

Pierderea vederii poate afecta oameni de toate vârstele; cu toate acestea, majoritatea persoanelor cu tulburări de vedere și orbire au peste 50 de ani.

 

 

Articolul precedent12 octombrie, Ziua Mondială a Artritei
Articolul următorPrimul test pentru un trio de biomarkeri sangvini care detectează semnele distinctive ale maladiei Alzheimer, lansat în SUA