Președintele APAA: „Acoperirea celor care încalcă legea nu face decât să culpabilizeze toți profesioniștii din domeniul medical”

0
201
Rozalina Lăpădatu – Președinte Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune din România foto: Adrian CONSTANTINESCU (Sănătatea TV)

În contextul disputelor pro sau contra „atențiilor” oferite de unii pacienți anumitor cadre medicale, președintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA), Rozalina Lepădatu, consideră că „derapajele” trebuie „să fie sancționate conform legii” iar „gunoiul să nu mai fie acoperit sub preș”.

De-asemenea, reprezentantul pacienților subliniază faptul că legea îl pedepsește atât pe cel care primește dar și pe cel care oferă bunuri, bani sau servicii în contextul amintit.

Președintele APAA: „Unii medici justifică primirea atențiilor prin faptul că nu vor să supere pacienții sau să-i facă să se simtă prost. Total greșit!”

„<<Diferenţa între mită şi primirea de foloase necuvenite este momentul în care se comite infracţiunea. Dacă banii sau bunurile sunt primite înainte de îndeplinirea actului în cauză, atunci infracţiunea este de mită. Dacă banii sunt dați după îndeplinirea actului, dar a existat o înţelegere prealabilă, este vorba tot de infracţiunea de mită. Vorbim despre primire de foloase necuvenite doar în cazul în care banii sau bunurile sunt primite după îndeplinirea actului, fără ca înmânarea acestora să fie discutată înaintea îndeplinirii acestuia.>> (Transparecy International România). Cam așa arată din punct de vedere legal oferirea de diferite <<atenții>> medicilor cu și fără condiționarea actul medical.
Unii medici justifică primirea atențiilor prin faptul că nu vor să supere pacienții sau să-i facă să se simtă prost. Total greșit!
Eu vă asigur că dacă refuzați <<atențiile>> unui pacient, nu se va supăra, o să vă privească cu uimire pentru faptul că a întâlnit un medic care îl respectă!” – transmite Rozalina Lepădatu într-o postare pe pagina sa de facebook.

Rozalina Lepădatu: „Acoperirea celor care încalcă legea nu face decât să culpabilizeze toți profesioniștii din domeniul medical”

Președintele APAA menționează că, în sistemul de sănătate, este necesară o „normalizare” a relației medic-pacient:
„Dincolo de discursurile, emoțiile și derapajele din ultimile zile, este timpul să normalizăm relația medic pacient. Acoperirea celor care încalcă legea nu face decât să culpabilizeze toți profesioniștii din domeniul medical și asta nu este ok, pentru că cunosc foarte mulți medici care nu primesc nici măcar bomboane de la pacienți. Nu vreau să atârne suspiciunea de mită/foloase necuvenite asupra fiecărui medic nevinovat și care își practică meseria cu dăruire și respect pentru pacienți.
De aceea este important ca derapajele să fie sancționate conform legii și gunoiul să nu mai fie acoperit sub preș.
Și ca să fie clar, legea îl pedepsește pe cel care primește dar și pe cel care oferă „atenții”. Așa că sfatul meu este să nu oferiți <<atenții>> medicilor, indiferent ca sunt bani sau nu, măcar ca să vă țineți departe de păcat pe voi dar și pe ei” – atenționează reprezentantul asociației de pacienți.
Articolul precedentAndrei Baciu (CNAS): Numărul pacienţilor diabetici a crescut cu o treime într-un interval de cinci ani. Serviciile medicale de prevenție gratuite
Articolul următor12 octombrie, Ziua Mondială a Artritei