in ultimele 24 de ore, serviciile de ambulanta si echipajele SMURD au transportat un numar de 102 persoane fara adapost si cu hipotermie in unitatile medicale sau in locurile special amenajate pentru aceasta perioada cu temperaturi scazute, conform Centrului Operativ de Urgenta al Ministerului Sanatatii.

De asemenea la nivel national au mai fost inregistrate cinci decese, in judetele Constanta (2), Ialomita, Sibiu, si Vrancea. De la avertizarea „cod galben de ger” emisa de meteorologi, si pana in prezent, la nivel national s-au inregistrat 79 de decese din cauza hipotermiei severe.

Ministerul Sanatatii a solicitat Directiilor de Sanatate Publica rapoartele de autopsie pentru fiecare deces in parte, astfel incat sa poata fi stabilite cu exactitate cauzele de deces.

Totodata Ministerul Sanatatii recomanda populatiei ca, in aceasta perioada cu temperaturi extrem de scazute, sa asculte sfatul medicilor, sa evite deplasarile in spatii deschise si expunerea la frig, sa respecte regulile de igiena pentru evitarea imbolnavirilor si sa consume alimente bogate in proteine, fructe si legume.