1 iunie, Ziua Internațională a Copilului! La Mulți Ani tuturor copiilor!

0
44

Ziua Internațională a Copilului este sărbătorită în România, ca și în alte aproximativ 50 de state, în data de 1 iunie. Această zi este marcată în alte peste 100 de state, dar la date diferite.

Reamintim că în urmă cu cinci ani, pe 16 noiembrie 2016, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii prin care este modificat Codul muncii prin declararea zilei de 1 iunie Ziua Copilului ca sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Cu acest prilej, mai multe instituţii publice şi de cultură organizează diferite activităţi dedicate celor mici. Astfel, Palatul Parlamentului poate fi vizitat gratuit între orele 10.00-16.00, iar Senatul României organizează, în colaborare cu UNICEF, evenimentul „Senatul Copiilor” – activităţi sportive, artistice şi educative în grădina Senatului, potrivit Agerpres.

Ad in title

De asemenea, Teatrul Evreiesc de Stat prezintă, la ora 11.00, spectacolul pentru copii „Cartea cu jucării” de Tudor Arghezi, iar la Palatul Copiilor este programat, la ora 18.00, musicalul „Păcală şi Tândală”, prezentat de Teatrul Muzical Ambasadorii.

La Muzeul Naţional de Istorie a României sunt organizate, de Asociaţia „Muzeul Jucăriilor”, mai multe expoziţii: „O poveste dulce. Un secol de dulciuri româneşti”, care conţine colecţia de cutii de bomboane şi ambalaje de dulciuri fabricate în România, în perioada 1900-1990, „Copia Columnei lui Traian” şi „Tezaurul Istoric”, având ca ghid un voluntar – Alexandru Scorţar, elev în clasa a III-a (orele 13.00-16.00), expoziţia de bandă desenată academică, cu subiect istoric, care face parte din Festivalul „Povestiri istorice în Benzi Desenate” (2-6 iunie), mai scrie Agerpres.

Ziua internaţională a copilului a fost stabilită în 1954, fiind numită Ziua Universală a Copiilor, care se celebrează la 20 noiembrie, în fiecare an, promovând colaborarea internaţională şi conştientizarea problemelor copiilor din întreaga lume, dar şi dezvoltarea bunăstării acestora, conform www.un.org.

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) marchează această zi la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declaraţia Drepturilor Copilului în 1959 şi Convenţia asupra Drepturilor Copilului, în 1989. Convenţia stabileşte o serie de drepturi ale copiilor, între care dreptul la viaţă, la sănătate, la educaţie, la joacă, la viaţă de familie, protecţie împotriva violenţei, potrivit ONU.

Convenţia stabileşte o serie de drepturi ale copiilor, între care dreptul la viaţă, la sănătate, la educaţie, la joacă, la viaţă de familie, protecţie împotriva violenţei.

Prin Rezoluţia nr. 836, adoptată la 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a recomandat ca toate ţările să instituie o Zi a copilului şi a sugerat guvernelor ca această zi să să fie celebrată de fiecare ţară la o dată pe care o consideră potrivită.

Articolul precedentNoile măsuri de relaxare a restricțiilor anti-COVID-19 au intrat în vigoare de marți
Articolul următor1 iunie, Ziua Mondială a Laptelui