Noile măsuri de relaxare a restricțiilor anti-COVID-19 au intrat în vigoare de marți

0
70

Noile măsuri de relaxare a restricțiilor anti-COVID-19 au intrat în vigoare de marți, 1 iunie, care permit, printre altele reluarea petrecerilor private și a competițiilor sportive în spații închise. De asemenea, se redeschid cluburile și discotecile, cu program limitat, dar și locurile de joacă și piscinele la interior.

Potrivit hotărârii CNSU, numărul participanților este limitat, dar poate fi mai mare decât cel stabilit dacă toți sunt vaccinați.

O altă relaxare vizează renunțarea la masca de protecție în birouri, dacă toate persoanele sunt vaccinate, iar în aceeași încăpere nu sunt mai mult de cinci persoane.

Ad in title

Cluburile, barurile și discotecile se vor deschide la o capacitate de 50%,  în intervalul orar 5,00-24,00 pentru persoanele vaccinate.

Pot fi organizate evenimente mari, în spațiu deschis, cu până la 1.000 de persoane care fac dovada vaccinării, a unui test PCR negativ sau că au trecut prin boală. Numărul de 1.000 de persoane poate fi depășit dacă toți participanții sunt vaccinați.

În cee ace privește activitățile culturale, acestea vor putea fi organizate în spații deschise cu cel mult 1.000 de persoane, în condițiile asigurării unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană și cu obligativitatea purtării măștii de protecție. Condiția este ca incidența COVID să fie mai mică 3 la mia de locuitori.

La aceste activități pot participa doar persoanele vaccinate cu ambele doze de vaccin anti-COVID-19, pentru care au trecut 10 zile de la rapel, au un test COVID negativ sau sunt între a 15-a și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale. Numărul participanților poate crește peste 1.000 dacă toți sunt vaccinați.

De asemenea, numărul persoanelor care nu aparțin aceleiași familii ce pot circula în grupuri pietonale crește de la 6 la 8.

Nunțile, botezurile, mesele festive și parastasele pot fi organizate cu cel mult 70 de persoane în spații deschise sau 50 de persoane în spații închise, dacă incidența este sub 3 la mie și sunt respectate măsurile de protecție sanitară.

Numărul participanților poate fi mai mare dacă toți participanții sunt vaccinați și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și este asigurată o suprafață de minim 4 mp/persoană. La stabilirea numărului maxim de persoane nu sunt incluși copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.

Hotărârea CNSU mai arată că la evenimentele culturale, artistice și de divertisment în spațiu închis nu se cere dovada vaccinului, a testului COVID negativ sau a trecerii prin boală, însă este obligatorie masca de protecție.

Publicul poate participa în limita a 70% din capacitate. Dacă toate persoanele care participă sunt vaccinate, această restricție este ridicată.

De altfel, competițiile sportive se pot desfășura cu spectatori atât în spații închise, cât și deschise, la capacitate de 25%, dacă incidența în localitate este sub 3 la mie. Pot asista doar persoanele vaccinate, cele care au un test negativ și cele care au trecut prin boală în urmă cu cel mult 90 de zile.

Însă, organizatorul poate decide organizarea și desfășurarea competițiilor sportive cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spațiului, dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV2 sau prezintă rezultatul negativ al unui test COVID și se vaccinează înaintea intrării în locația de desfășurare a evenimentului.

Cât despre sălile de sport și fitness, acestea pot funcționa cu 70% din capacitate dacă incidența este mai mică de 3 la mie, cu asigurarea unei suprafețe de 7 mp/persoană. Dacă incidența este până în 4 la mie, capacitatea scade la 50%. Totuși, poate fi permis accesul mai multor persoane, dacă acestea sunt vaccinate.

Activitatea piscinelor închise se reia de asemenea, cu 70% din capacitate dacă incidența COVID este sub 3 la mie.

Și copiii se pot bucura, locurile de joacă în spații închise redeschizându-se cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și sub condiția ca însoțitorii copiilor să facă dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, ori se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Restaurantele pot funcționa cu capacitate până la 70% acolo incidența este sub 3 la mie, în intervalul orar 5,00-24,00. În cazul în care toți clienții sunt complet vaccinați de cel puțin 10 zile, atunci apacitatea poate crește.

Gradul de ocupare al spațiilor de cazare din stațiunile de pe litoral poate crește de la 70% la 85%. Administratorul poate permite ocuparea unității de cazare până la capacitatea maximă dacă toți turiștii sunt vaccinați. De asemenea, crește la 70% gradul de ocupare a spațiilor pentru operatorii economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, dacă incidența este sub 3 la mie.

Se pot organiza festivități pentru finalul de an școlar în spații deschise, cu participarea elevilor și personalului didactic, precum și a aparținătorilor, dacă aceștia din urmă sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, au un test COVID negativ sau au trecut prin boală într-un interval de cel mult 90 de zile.

Masca de protecție poate fi eliminată la locul de muncă în spații închise unde își desfășoară activitatea maxim 5 persoane, cu condiția ca acestea să fie complet vaccinate, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau a altor lucrători, rămânând obligatorie în toate spațiile închise comune.

 

Articolul precedentSăptămâna Internațională a Tiroidei: Fațada Institutului ”C.I. Parhon”, iluminată cu un joc de lasere
Articolul următor1 iunie, Ziua Internațională a Copilului! La Mulți Ani tuturor copiilor!