Ziua pacientului cu arsuri: Opt ani de la tragedia din Clubul Colectiv

0
369

Ziua pacientului cu arsuri este marcată anual, în România, la 30 octombrie, fiind instituită prin Legea nr.180/2019. Această dată amintește și de tragedia de la Coletiv, din urmă cu opt ani, în care și-au pierdut viața zeci de tineri atât din cauza incendiului cât și a problemelor din sistemul național de sănătate.

Iniţiativa legislativă privind declararea acestei zile a fost semnată de opt deputaţi iar ulterior adoptată de Senat, la 12 decembrie 2018 şi de Camera Deputaţilor, la 11 septembrie 2019; legea a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 829 din 11 octombrie 2019.

Potrivit legii amintite promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la 10 octombrie 2019, Ziua pacientului cu arsuri poate fi marcată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale din domeniul medical, reprezentanţe ale României în străinătate, entităţi medicale publice şi private, prin organizarea de evenimente dedicate prevenirii apariţiei de incidente care ar putea produce incendii şi ar putea conduce la rănirea gravă prin arsuri a participanţilor, precum şi îngrijirilor necesare pacientului cu arsuri.

Ministerul Sănătăţii este responsabil cu coordonarea activităţii dedicate Zilei pacientului cu arsuri

Ziua de 30 octombrie aminteşte de data la care, în 2015, a avut loc tragedia de la Clubul Colectiv din Bucureşti, cel mai mare incendiu produs într-un club din ţară şi cel mai mare accident după anul 1989, soldat cu 64 de morţi şi 163 de răniţi, după cum se arată în expunerea de motive publicată pe site-ul www.cdep.ro. Potrivit iniţiatorilor, scopul instituirii unei astfel de zile este de „a marca impactul emoţional asupra pacientului ars, impact deosebit de puternic pe o perioadă îndelungată de timp şi care presupune adâncă suferinţă şi costuri însemnate”.

Potrivit iniţiatorilor, scopul unei astfel de zile instituite este de „a marca impactul emoţional asupra pacientului ars, impact deosebit de puternic pe o perioadă îndelungată de timp şi care presupune adâncă suferinţă şi costuri însemnate”.

Opt ani de la tragedia de la Clubul Colectiv din Capitală

Această dată aminteşte și de tragedia de la Clubul Colectiv din Bucureşti, din 2015, soldat cu 64 morţi şi 163 de răniţi care a evidențiat problemele grave ale sistemului de sănătate autohton.

„Au trecut opt ani de la cumplita tragedie din clubul Colectiv, unde și-au pierdut viața 64 de oameni, iar alți 185 au fost răniți. Mulți dintre cei ce au scăpat cu viață suferă și astăzi din cauza rănilor provocate de incendiu, iar toți cei care au pierdut pe cineva drag în acea noapte au rămas, pentru totdeauna, marcați și plini de durere.

Procesul s-a încheiat, iar justiția a stabilit vinovații și pedepsele lor. Însă nici sentințele cu executare și nici daunele materiale nu pot stinge suferința victimelor Colectiv.

Este datoria întregii clase politice să facă tot ce e posibil pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple. Sunt foarte multe de făcut pentru acest lucru. Și este de reflectat asupra cadrului mai amplu. Salut, însă, inițiativa CNAS care propune, în aceste zile, o serie de măsuri concrete pentru pacienții cu arsuri: dispozitive medicale esențiale gratuite pentru recuperare, simplificarea accesului acestor pacienți cu arsuri la servicii de psihoterapie și kinetoterapie și a procedurii pentru consult în ambulatoriu.

Rămânem, în continuare, alături de familiile îndoliate și de răniții a căror viață a fost dramatic schimbată de atunci. Transmit gânduri bune, multă sănătate și putere tuturor celor afectați” – a tranmis, în legătură cu această dată, președintele Senatului, Nicolae Ciucă.

Articolul precedentAnalize gratuite pentru studenții de la patru mari universități din Capitală în cadrul campaniei „Simply Test”
Articolul următorExplozie Crevedia: Cei doi pacienţi transferaţi în Italia se întorc în România și vor continua tratamentul la SJU Timișoara