Ziua Națională a Inimii, 4 mai

0
259

România marchează în fiecare an, în data de 4 mai, Ziua Națională a Inimii.

Ziua Națională a Inimii a fost instituită în 4 august 1996, la inițiativa Academiei de Științe Medicale.

Prima dată a fost celebrată în 1997. Astfel, în 2022 se împlinesc 25 de ani de când această zi este marcată cu scopul creșterii gradului de conștientizare a riscurilor pe care le au afecțiunile cardiovasculare în rândul populației.

În România, bolile cardiovasculare reprezintă o adevărată problemă de sănătate publică, mortalitatea prin aceste afecțiuni fiind de trei ori mai mare decât mortalitatea prin cancer, potrivit cardioportal.ro. De altfel, mortalitatea prin boli cardiovasculare în țara noastră, de 60%, depășește media europeană (de 46%).

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel global. Se estimează că 17,9 milioane de oameni au murit din cauza bolilor cardiovasculare în 2019, reprezentând 32% din toate decesele la nivel mondial. Dintre aceste decese, 85% au fost cauzate de atac de cord și accident vascular cerebral.

De altfel, peste trei sferturi dintre decesele cauzate de bolile cardiovasculare au loc în țările cu venituri mici și medii.

Din cele 17 milioane de decese premature (sub 70 de ani) din cauza bolilor netransmisibile în 2019, 38% au fost cauzate de bolile cardiovasculare, mai spune OMS.

Majoritatea bolilor cardiovasculare pot fi prevenite prin abordarea factorilor de risc comportamentali, cum ar fi consumul de tutun, dieta nesănătoasă și obezitatea, inactivitatea fizică și consumul dăunător de alcool.

Diagnosticul precoce este esențial în cazul acestor afecțiuni, astfel încât și tratamentul să poată fi instituit la timp.

 

Articolul precedentStudiu: Un mucegai din mediu rezistent la medicamente, capabil să afecteze plămânii
Articolul următorStatutul Colegiului Medicilor din România, publicat în Monitorul Oficial