Ziua Nationala a Inimii 2016: consumul si abuzul de alcool, asociat cu risc cardiovascular

0
60

Consumul si abuzul de alcool reprezinta atat probleme de sanatate publica prin impactele sociale si medicale, dar si factori de risc pentru bolile cardiovasculare.

De aceea, campania dedicata Zilei Nationale a Inimii din anul 2016 urmareste constientizarea, in randul tinerilor, precum si a parintilor, riscului cardiovascular pe termen mediu si lung asociat cu consumul si abuzul de alcool; realizarea unor coalitii locale impotriva consumului de alcool de catre tineri, alcatuite din educatori, parinti, cadre medicale, autoritati cu atributii in controlul aplicarii normelor legale anti-alcool, media cu rubrici de sanatate, potrivit unei informari a Directiei de Sanatate Publica Hunedoara.

Ziua Nationala a Inimii, a fost initiata in anul 1996 dupa Sesiunea Speciala a Academei de stiinte Medicale privind Riscul cardiovascular si este sarbatorita in data de 4 Mai. Din anul 2011, Ziua Nationala a Inimii a fost introdusa in calendarul Campaniilor Centrului International de Educatie (IEC). De atunci, de Ziua Nationala a Inimii evenimentele s-au focalizat succesiv pe efectele asupra sanatatii cardiovasculare ale activitatii fizice, alimentatiei, stresului psihosocial sau obezitatii la femei.

in Romania, se inregistreaza un infarct miocardic acut la fiecare 30 de minute. Anual, in tara noastra 150.000 de decese sunt provocate de bolile cardiovasculare, din care 80% ar putea fi prevenite, daca bolnavii ar merge periodic la control,se arata in aceeasi infomare.

La nivel mondial, anual se inregistreaza 17,5 milioane de decese din cauza bolilor cardiovasculare, iar acest numar este in continua crestere, potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Din aceste decese, aproximativ 7,4 milioane au fost cauzate de boli coronariene, iar 6,7 milioane au fost provocate de accident vascular cerebral. Pana in 2030, daca nu se vor adopta masuri imediate, OMS estimeaza ca 23 de milioane de oameni vor muri anual din cauza afectiunilor cardiovasculare.

Articolul precedentAmigdalita si otita sunt afectiuni care, daca nu sunt tratate la timp, pot duce la complicatii grave
Articolul următorFemeile si nou-nascutii: Inima moasei, tema principala a Zilei Internationale a Moaselor 2016