Femeile si nou-nascutii: Inima moasei, tema principala a Zilei Internationale a Moaselor 2016

0
251

Ziua Internationala a Moaselor este marcata in intreaga lume in data de 5 Mai, incepand cu anul 1992, ca initiativa a Confederatiei Internationale a Moaselor (ICM), potrivit ICM.

Tema din anul 2016 a Zilei Internationale a Moaselor propusa de ICM este „Femeile si nou-nascutii: Inima moasei”, prin care se aduce in prim-plan importanta profesiei si a muncii moaselor in intreaga lume, potrivit unui comunicat de presa al Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (OAMGMAMR).

in ceea ce priveste sanatatea femeii gravide, Romania nu se situeaza pe o pozitie onorabila la nivel european. in Romania, rata cezarienelor este de 44% (in Bucuresti aceasta depaseste 70%), in timp ce in Suedia, Norvegia si Finlanda rata cezarienei este de aproape 16%, potrivit unui comunicat de presa al Asociatiei Moaselor Indepedente (AMI).

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda ca rata cezarienelor sa nu depaseasca 10-15%. De asemenea, in Romania se efectueaza epiziotomii la 79% din gravide, in timp ce in alte tari aceasta procedura este considera o mutilare si este sanctionata. in acelasi comunicat AMI precizeaza ca in tara noastra 31 din 100.000 de femei mor la nastere in comparatie cu 9 din 100 din alte tari europene.

in Romania, in prezent sunt aproximativ 1000 de absolvente ale Facultatilor de Moase, dar numai 591 din acestea activeaza in sistemul medical, potrivit AMI.

Prin promovarea constanta a sanatatii femeilor si nou-nascutilor, moasele contribuie la reducerea mortalitatii materne si infantile prin asigurarea accesului mamelor si copiilor la cea mai buna ingrijire in timpul sarcinii si dupa nastere.

Articolul precedentZiua Nationala a Inimii 2016: consumul si abuzul de alcool, asociat cu risc cardiovascular
Articolul următorMinisterul Sanatatii a publicat lista spitalelor in care au fost descoperite probe neconforme la testele de sanitate