Ziua Mondiala de Lupta impotriva Cancerului, marcata la Iasi, in 4 februarie 2016

0
47

Potrivit statisticilor, 2 din 10 romani isi pierd viata din cauza tumorilor maligne, potrivit Ministerului Sanatatii, in timp ce incidenta cancerului in populatia din tara noastra este de aproximativ 47.500 de cazuri noi pe an, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (Cancer Country Profiles, 2014).

Cancerul de san si cancerul pulmonar sunt cele mai raspandite forme ale maladiei in populatia din Romania, indica studiul Onco Monitor 2014. Acelasi studiu a aratat ca un oncolog consulta pe luna, in medie, 40 de paciente cu cancer de san si 20 de pacienti cu cancer pulmonar, potrivit www.gfk.com. Aceste tipuri de cancer sunt si cele responsabile pentru cele mai multe decese cauzate de aceasta afectiune.

in Romania, 17% din totalul deceselor survenite in urma cancerului, inregistrate in randul femeilor, sunt cauzate de cancerul mamar, iar in ceea ce priveste populatia masculina, un procent considerabil este cauzat de cancerului broho-pulmonar, respectiv 27.3%, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Peste 70% dintre cancerele pulmonare sunt diagnosticate in stadii avansate, in timp ce 20% dintre cancerele mamare sunt depistate in stadiile II sau III, potrivit www.gfk.com. Aceeasi situatie este si in cazul cancerelor de ovar, doar 15% dintre acestea fiind diagnosticate in faze incipiente, conform www. ovariancancerday.org, ceea ce explica evolutia nefavorabila si mortalitatea crescuta.

Un diagnostic precoce poate fi determinant in lupta impotriva cancerului din punct de vedere al impactului pe care boala il are atat asupra pacientilor, cat si la nivel social.

in acest context, screeningul reprezinta un instrument de baza in depistarea cancerului in stadii incipiente si, coroborat cu progresele in Oncologie, traduse prin diagnosticare moleculara si tratament inovator, pot conduce la cresterea ratei de supravietuire a pacientilor cu cancer, precum si a calitatii vietii acestora.

in data de 4 februarie, in patru centre regionale din tara: Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara se desfasoara concomitent o serie de conferinte-dezbatere cu titlul „Pacient informat si responsabil: Noi putem…sa ne implicam. Eu pot…sa ma informez”.

Evenimentele fac parte dintr-un proiect mai amplu si isi propun sa creasca gradul de constientizare asupra problematicii cancerului in Romania, punand in evidenta necesitatea diagnosticului molecular, a screeningului, precum si a accesului pacientilor la tratamente inovatoare. De asemenea, medicina personalizata in oncologie reprezinta un element care ar trebui sa faca parte din ingrijirea persoanei cu cancer in Romania.

in context international, data de 4 februarie marcheaza „Ziua Mondiala de Lupta impotriva Cancerului”, initiativa a Uniunii Internationale de Control al Cancerului, sustinuta, in intreaga lume, prin evenimente care atrag atentia asupra necesitatii informarii opiniei publice in legatura cu factorii care determina aparitia cancerelor precum si asupra metodelor prin care prevalenta maladiei poate fi tinuta sub control.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul AstraZeneca in cadrul campaniei „REprimeste viata in dar”.

Management eveniment: Sanatatea Press Group – Expertul tau in comunicare pe domeniul medical.

Articolul precedentSpecialist: Ecografia de sold in cazul copiilor cu displazie sau luxatie de sold trebuie facuta din prima luna de viata
Articolul următorTestele pentru depistarea E coli in cazul bebelusilor din Arges, negative – intervalul de la debutul bolii si testare, prea lung