Ziua Mondiala de Lupta impotriva Bolii Alzheimer, 21 septembrie

0
450

Ziua Mondiala de Lupta impotriva Alzheimer este marcata in fiecare an pe 21 septembrie. in aceasta zi, organizatiile de pacienti cu boala Alzheimer si medicii din intreaga lume fac eforturi pentru a creste gradul de constientizare cu privire la boala Alzheimer si alte tipuri de dementa.

Boala Alzheimer este numita o boala a familiei, din cauza stresului cronic care apare atunci cand o persoana iubita sufera un declin lent mental – stres ce afecteaza pe toata lumea.

Unele cercetari au aratat o relatie intre factorii de risc cardiovasculari si cei legati de stilul de viata, cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, hipercolesterolemia, consumul de tutun si obezitatea – care contribuie la aparitia bolii Alzheimer.

Dementa cuprinde un grup de boli care afecteaza functionarea mentala. Boala Alzheimer este cea mai comuna forma de dementa care poate contribui la 60-70% din cazurile totale de dementa, conform Organzatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Printre alte forme de demente majore sunt incluse dementa vasculara, dementa cu corpi Lewy, precum si un grup de boli care contribuie la dementa frontotemporala.

in anul 2015, datele OMS au aratat ca dementa a afectat 47 de milioane de oameni din intreaga lume, adica aproximativ 5% din populatia in varsta din lume. OMS estimeaza ca aceste cazuri de boala Alzheimer vor ajunge pana la 75 de milioane in anul 2030 si pana la 132 milioane de persoane pana in anul 2050.

De asemenea, OMS estimeaza ca la nivel global aproape 9,9 milioane de oameni dezvolta dementa in fiecare an. Acest lucru inseamna ca la fiecare trei secunde apare un caz nou de dementa. OMS indica faptul ca aproape 60% dintre persoanele cu dementa traiesc in tarile cu venituri joase sau medii – dar si ca multe cazuri noi (peste 71%) sunt de asteptat sa apara in aceste tari.

Varsta este cel mai important factor de risc pentru a dezvolta dementa. Cu toate acestea insa, afectiunea nu este o consecinta naturala sau inevitabila a imbatranirii si nici nu afecteaza in mod exclusiv persoanele in varsta. De altfel, potrivit OMS, pana la 9% din persoanele inainte de varsta de 65 de ani au simptome de debut al dementei.

Articolul precedentStudiu: Rata de diagnostic a cancerului mamar a inregistrat o crestere semnificativa in ultimii cinci ani
Articolul următorZiua Mondiala a Leucemiei Mieloide Cronice. In Romania sunt peste 1300 de pacienti cu aceasta afectiune