Ziua Mondială a Vederii: OMS lansează aplicația gratuită WHOeyes pentru verificarea acuității vizuale

0
366

Pierderea vederii poate afecta oameni de toate vârstele: la nivel global, cel puțin 2,2 miliarde de oameni au o deficiență de vedere la apropiere sau la distanță iar cel puțin 1 miliard dintre aceste cazuri ar fi putut fi prevenite sau pot fi tratate cu ușurință cu ochelari sau operație de cataractă. În plus, deficiența vederii reprezintă o povară financiară globală enormă, cu o pierdere estimată la 411 miliarde USD din productivitatea la locul de muncă din cauza vederii slabe.

Pentru a atrage atenția asupra orbirii și tulburărilor de vedere în întreaga lume, în fiecare an, în a doua joi a lunii octombrie, este marcată Ziua Mondială a Vederii. Pentru sărbătoarea din acest an, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat „WHOeyes”, o aplicație gratuită pentru publicul larg.

Disponibilă în toate cele șase limbi ale ONU (araba, chineză, engleză, franceză, rusă și spaniolă), aplicația WHOeyes poate fi descărcată gratuit atât pe Apple App Store, cât și pe Google Play .

WHOeyes nu înlocuiește necesitatea controalelor oftalmologice regulate

Potrivit OMS, aplicația verifică acuitatea vizuală – o măsură a cât de bine poate distinge ochiul formele și detaliile la o anumită distanță și este cea mai comună evaluare a funcției vizuale. Este o măsură simplă, neinvazivă, care este esențială pentru a determina dacă cineva are o deficiență de vedere. Verificările regulate la specialist pot asigura că deficiența este identificată cât mai devreme posibil și că se pot lua măsuri pentru păstrarea vederii:

„Aplicația WHOeyes poate ajuta oamenii să identifice rapid și cu ușurință potențialele probleme de vedere care merită verificate în continuare de către un profesionist calificat”, a spus dr. Bente Mikkelsen, directorul OMS pentru Boli Netransmisibile.

„Am decis să împărtășim acest test simplu pentru ochi și sfaturi rapide pentru îngrijirea ochilor într-o aplicație, deoarece oamenii își folosesc telefoanele zilnic și mulți oameni nu știu că au o problemă de vedere până nu este prea târziu” – precizează aceasta.

Înțelegând că implicarea publicului este esențială pentru a crește cererea de servicii de îngrijire a ochilor, WHOeyes vizează întreaga populație cu vârsta peste 8 ani. WHOeyes nu înlocuiește necesitatea controalelor oftalmologice regulate de către un specialist, iar obiectivul său principal este de a încuraja oamenii să caute servicii de îngrijire specializate.

Articolul precedentPrimul test pentru un trio de biomarkeri sangvini care detectează semnele distinctive ale maladiei Alzheimer, lansat în SUA
Articolul următorTârgu Mureș: Ediția 48 a Congresului Societății de Române de Neurochirurgie și cea de-a 27-a ediție a Cursului Francez în Neurochirurgie.