Ziua Mondiala a Prematuritatii – 1 din 10 copii din lume e nascut prematur

0
23

17 noiembrie 2015 marcheaza a 5-a editie a Zilei Mondiale a Prematuritatii, eveniment initiat in 2011 de catre Fundatia Europeana pentru ingrijirea Nou-Nascutilor (EFCNI).

La nivel mondial, aproape 15 milioane de bebelusi sunt nascuti prematur in fiecare an, ceea ce inseamna ca 1 din 10 copii vine pe lumeinainte de vreme, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Aproximativ 1 milion dintre bebelusii nascuti prematur nu supravietuiesc, insa mai mult de 75% dintre acestia ar putea fi salvati prinimbunatatirea accesului la ingrijire de calitate, explica OMS. Totodata, complicatiile care survin in urma nasterilor premature reprezintaprincipala cauza de mortalitate in randul copiilor cu varste sub 5 ani.

Ad in title

Ziua Mondiala a Prematuritatii este sustinuta si in Romania, unde rata prematuritatii este de 10%, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Unu si Unu, organizatie membra a EFCNI si care a marcat acest eveniment la noi in tara in ultimii trei ani.

Extinderea gradului de informare si constientizare in legatura cu prematuritatea si implicatiile nasterilor premature, care afecteaza atat mamele, dar mai ales copii nascuti inainte de termen si care sunt la risc de a dezvolta probleme de sanatate grave, sunt obiectivele campaniilor derulate cu ocazia Zilei Mondiale a Prematuritatii.

Articolul precedentCine este Patriciu Achimas-Cadariu, propus pentru conducerea Ministerului Sanatatii
Articolul următorA fost demarat SEPHAR III, studiul privind prevalenta bolilor cardiovasculare in Romania