A fost demarat SEPHAR III, studiul privind prevalenta bolilor cardiovasculare in Romania

0
421

Societatea Romana de Hipertensiune a demarat saptamana aceasta a treia editie a Studiului Epidemiologic asupra Prevalentei Hipertensiunii Arteriale si a Riscului cardiovascular in Romania – SEPHAR III.

Cercetarea se va derula intre 16 – 23 noiembrie 2015 si 15 februarie – 30 aprilie 2016 pe un esantion de 2000 de persoane adulte, selectate dupa criterii bine definite.

Potrivit precedentelor editii ale SEPHAR, ultima lansata in 2012, hipertensiunea arteriala constituie principala cauza a bolilor cardiovasculare si este responsabila pentru 62% din totalul deceselor, in Romania.

Societatea Romana de Hipertensiune, prin SEPHAR III, urmareste sa obtina informatii actuale referitoare la prevalenta afectiunilor cardiovasculare si a factorilor de risc, in tara noastra.

„Rezultatele SEPHAR III vor fi un pas important in managementul bolilor cardiovasculare la nivel national si ne vor ajuta sa implementam pe viitor cele mai bune metode de preventie a acestor afectiuni. Pentru politicile guvernamentale de sanatate, cunoasterea prevalentei factorilor de risc dependenti de stilul de viata, care determina problemele cardiovasculare si tendinta de evolutie a acestora, sunt elemente foarte importante. Ne dorim o crestere a nivelului de asistenta medicala primara in Romania, alaturi de cultivarea unui stil de alimentatie sanatos, imbinat cu activitatea fizica. Cresterea nivelului de educatie legata de sanatate, alaturi de imbunatatirea venitului mediu, sunt masuri care ar contribui si ele la imbunatatirea sanatatii populatiei, pe termen lung” a declarat prof. dr. Maria Dorobantu, presedintele Societatii Romane de Hipertensiune si coordonatorul studiului SEPHAR.

Protocolul SEPHAR III va aduce in plus, fata de celelalte doua editii, posibilitatea de a urmari anual subiectii care vor lua parte la studiu, cu ajutorul vizitelor de urmarire SEPHAR Follow-up si sansa de a evalua, intr-un mod complex, riscul cardiovascular total, cu ajutorul testelor paraclinice si de laborator, de care vor beneficia participantii, in mod gratuit. Studiul SEPHAR III va urmari si prevalenta sindromului de apnee in somn, va evalua situatia depresiei la populatia analizata si complianta la tratament.

Potrivit rezultatelor disponibile pana in prezent, in tara noastra exista o tendinta de reducere cu 10,7% a prevalentei hipertensiunii arteriale. Pe de alta parte, gradul de informare a populatiei si nivelul de constientizare a pericolelor legate de hipertensiunea arteriala s-au imbunatatit, crescand in ultimii ani de la 44,26% la 69,55%, iar complianta la tratament a crescut la 52,2%, cu alte cuvinte numarul persoanelor cu hipertensiune arteriala aflata sub control s-a dublat.

Chiar si asa, Romania se mentine in randul tarilor in care prevalenta hipertensiunii arteriale este una destul de ridicata (40,4%).

Specialistii sunt de parere ca bolile cardiovasculare pot fi prevenite prin schimbari esentiale in stilul de viata si, implicit, prin reducerea factorilor de risc asociati acestora, precum fumatul, alimentatia nesanatoasa, obezitatea, inactivitatea fizica si consumul iresponsabil de alcool.

Bolile cardiovasculare reprezinta in prezent, prima cauza de mortalitate, la nivel global, potrivit datelorOrganizatiei Mondiale a Sanatatii. Dintr-un total de 17,5 milioane de decese, in 2012, 7,4 milioane au fost determinate de boala coronariana, in timp ce 6,7 milioane au fost provocate de atacul cerebral. 37% dintre decesele care se produc in tarile cu un venit mic sau mediu sunt cauzate de bolile cardiovasculare, mai arata Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Articolul precedentZiua Mondiala a Prematuritatii – 1 din 10 copii din lume e nascut prematur
Articolul următorPresedintele Asociatiei de Podiatrie din Romania participa la Conferinta Anuala a Colegiului de Podiatrie din Marea Britanie