Ziua Mondială a Osteoporozei, marcată în fiecare an la 20 octombrie

0
212

Ziua Mondială a Osteoporozei este marcată anual la 20 octombrie, la iniţiativa Fundaţiei Internaţionale pentru Osteoporoză (International Foundation for Osteoporosis – IOF).

Osteoporoza este o boală care face oasele slabe şi fragile. Acest lucru creşte foarte mult riscul de rupere a unui os chiar şi după o cădere sau o lovitură minoră. Boala nu are simptome evidente, astfel că mulţi oameni nu ştiu că au osteoporoză până în momentul când suferă o fractură. Fracturile pot afecta viaţa, provocând durere, dizabilitate şi pierderea independenţei şi de aceea este atât de importantă prevenirea osteoporozei.

Tema din acest an – „Build Better Bones” („Construiește Oase Mai Sănătoase”) – reprezintă un îndemn la a pune bazele pentru a avea oase mai sănătoase. O sănătate bună a oaselor este de o importanţă vitală pentru calitatea vieţii noastre, şi reprezintă fundamentul unui viitor în care să beneficiem de mobilitate şi independenţă pe măsură ce îmbătrânim, notează IOF.

Pentru persoane din toate etapele vieţii campania din acest an se concentrează pe elementele de bază ale unei bune sănătăţi osoase (dietă, exerciţii, vitamina D, evitarea alcoolului şi a fumatului, greutate corporală sănătoasă), iar pentru cele cu osteoporoză campania se concentrează pe răspândirea înţelegerii despre cum putem să construim oase mai sănătoase prin exerciţii fizice şi o alimentaţie bună, ca modalitate de a ne menţine mobilitatea şi independenţa, potrivit IOF.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a identificat osteoporoza ca reprezentând o problemă majoră de sănătate publică.

La nivel mondial, una din trei femei şi unul din cinci bărbaţi cu vârsta de peste 50 de ani vor suferi o fractură osteoporotică. Fracturile cauzate de osteoporoză au un impact devastator asupra a milioane de oameni din lumea întreagă şi duc la costuri socio-economice enorme pentru societate şi sistemele de sănătate. Dar în continuare, în pofida realelor progrese medicale pentru reducerea fracturilor, un număr foarte mic de bărbaţi şi femei primesc tratament în acest sens. Doar 20 la sută dintre pacienţii cu fracturi osteoporotice sunt în realitate diagnosticaţi sau trataţi pentru osteoporoză, afecţiunea de bază, arată worldosteoporosisday.org.

Cinci pași pntru sănătatea oaselor și prevenirea fracturilor

Osteoporoza şi fracturile pot fi prevenite dacă se acţionează din timp. Cei cinci paşi care trebuie urmaţi pentru o sănătate a oaselor şi o prevenire a fracturilor în viitor sunt:

  • exerciţii regulate pentru menţinerea oaselor şi muşchilor în mişcare
  • nutriţia – o dietă bogată în nutrienţi pentru sănătatea oaselor (calciu, vitamina D, proteine, plus expunerea la soare, care asigură o bună asimilare a vitaminei D)
  • un stil de viaţă cu menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase, cu evitarea fumatului şi a băuturilor în exces
  • descoperirea factorilor de risc (precum fracturi anterioare, antecedente familiale de osteoporoză sau medicamente specifice care afectează sănătatea oaselor
  • testarea şi, dacă este cazul, urmarea unui tratament

 

Articolul precedentMai multe acte normative în domeniul Sănătății, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Între acestea, Strategia Națională de Sănătate 2023-2030
Articolul următorMinisterul Sănătății: „Primul lot, de 200.000 carduri de sănătate, se va livra până la data de 31 noiembrie”