Ziua mondială a obezităţii, marcată în fiecare an la 4 martie

0
78

Ziua mondială a obezităţii este marcată, în fiecare an, la 4 martie, cu scopul de a atrage atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă obezitatea şi pentru a creşte gradul de conştientizare asupra importanţei prevenirii acestei boli şi a tratării sale.

În 2023, sloganul sub care se desfăşoară campania de informare a Organizației Mondiale a Sănătății este „Changing Perspectives: Let’s Talk About Obesity”, subliniind faptul că Ziua mondială a obezităţii este un moment în an când toate acţiunile se unesc pentru a încuraja oamenii să recunoască orice cauză a obezităţii, să abordeze stigmatizarea greutăţii, să pună în prim plan experienţe trăite şi să îmbunătăţească modalitatea de înţelegere, de prevenire şi de tratament privind obezitatea.

„Vrem să valorificăm puterea conversaţiei şi a împărtăşirii experienţelor trăite, astfel încât împreună să putem corecta concepţiile greşite despre obezitate şi să luăm măsuri colective. Pentru că atunci când vorbim, dezbatem şi împărtăşim cu toţii opinii, putem schimba normele şi putem îmbunătăţi rezultatele pentru toată lumea”, notează site-ul https://www.worldobesityday.org/.

Se estimează că până în 2035, 1,9 miliarde de persoane din întreaga lume vor trăi cu obezitate, obezitatea infantilă va creşte cu 100%, iar una din patru persoane va trăi cu obezitate.

În prezent, obezitatea este considerată o epidemie globală şi reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale sistemului actual de sănătate la nivel mondial, întrucât este provocată de factori multipli, unii fiind în afara controlului nostru – factori genetici, hormonali sau de mediu. Totodată, obezitatea este declarată boală cronică, având complicaţii metabolice sau non-metabolice, care trebuie evaluate, monitorizate şi tratate de echipe de medici multidisciplinare, notează site-ul https://www.despreobezitate.ro/.

Potrivit OMS, în cazul în care nu vor fi luate măsuri eficiente pentru prevenire şi tratament, în 2025 mai mult de 50% din populaţia lumii va fi obeză. Supraponderabilitatea şi obezitatea constituie acumulări anormale sau excesive de grăsimi, iar indicele de masă corporală (IMC – raportul greutăţii în kg la pătratul înălţimii în metri) se utilizează pentru clasificarea excesului de greutate şi a obezităţii la adulţi.

Conform OMS, IMC mai mare sau egal cu 25 este supraponderabilitate, iar IMC mai mare sau egal cu 30 este obezitate. Timpul petrecut la televizor, în faţa calculatorului, lipsa activităţii fizice şi o alimentaţie bogată în grăsimi, zahăr şi sare reprezintă cele mai frecvente cauze de creştere a numărului de persoane cu obezitate, mai scrie site-ul https://www.worldobesityday.org//.

Excesul de greutate şi obezitatea pot fi prevenite, în primul rând, prin alimentaţie, evitând dulciurile concentrate, sucurile carbogazoase, mâncarea de tip fast-food, produsele procesate cu conţinut ridicat de zahăr şi grăsimi, alegând consumul de legume şi fructe, de cereale integrale, practicarea de activităţi fizice.

Articolul precedentINSP: Unul din zece români suferă de pierderea auzului
Articolul următorProf. univ. dr. Bogdan Timar: Obezitatea este în cele mai multe cazuri o afecțiune a stilului de viață