Ziua mondială a donatorului de sânge: Donarea de sânge este un act de solidaritate. Alăturați-vă efortului și salvați vieți

0
238

Ziua mondială a donatorului de sânge, marcată anual pe 14 iunie, se desfășoară în 2022 sub sloganul „Donarea de sânge este un act de solidaritate. Alăturați-vă efortului și salvați vieți”.

Scopul marcării Zilei mondiale a donatorului de sânge este de a crește gradul de conștientizare la nivel mondial cu privire la nevoia de sânge și de produse sanguine sigure pentru transfuzii, dar și cu privire la aportul donatorilor de sânge voluntari, neplătiți, la sistemele naționale de sănătate, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Totodată, Ziua mondială a donatorului de sânge oferă o oportunitate de a chema la acțiune guvernele și autoritățile naționale de sănătate pentru a furniza resurse adecvate și pentru a pune în aplicare sisteme și infrastructuri pentru a crește colectarea sângelui de la donatori de sânge voluntari.

Sângele și produsele sanguine sigure și transfuzia lor sunt un aspect critic al îngrijirii și sănătății publice. Acestea salvează milioane de vieți și îmbunătățesc sănătatea și calitatea vieții multor pacienți în fiecare zi. Nevoia de sânge este universală, dar accesul la sânge pentru toți cei care au nevoie de el nu este. Deficitul de sânge este deosebit de acut în țările în curs de dezvoltare, potrivit OMS.

De asemenea, reprezentanții OMS atenționează că pentru a se asigura că toți cei care au nevoie de sânge sigur au acces la el, toate țările au nevoie de donatori voluntari, neplătiți, care dau sânge în mod regulat.

Potrivit OMS, pentru a se asigura că toți cei care au nevoie de transfuzii au acces la sânge sigur, toate țările au nevoie de donatori de sânge voluntari, neplătiți, care să ofere sânge în mod regulat. Un program eficient de donatori de sânge, caracterizat printr-o participare largă și activă a populației, este esențial pentru satisfacerea nevoii de transfuzie de sânge în timp de pace, precum și în situații de urgență sau dezastre, când există o creștere a cererii de sânge sau când funcționarea normală a serviciilor de sânge este afectată.

Un accent deosebit al campaniei de anul acesta este pus pe rolul esențial al donările voluntare de sânge pentru salvarea de vieți și creșterea solidarității în cadrul comunităților.

Obiectivele specifice ale campaniei din acest an vizează o conștientizare mai largă a publicului cu privire la necesitatea donării de sânge regulate și neplătite, necesitatea donării de sânge angajate, pe tot parcursul anului, pentru a menține provizii adecvate și pentru a obține acces universal și în timp util la transfuzii de sânge sigure, precum și sensibilizarea cu privire la necesitatea investițiilor sporite din partea guvernelor pentru a construi un sistem național de sânge durabil și rezistent și pentru a crește colectarea de la donatorii de sânge voluntari neremunerați.

Articolul precedentBREAKING Ministerul Sănătății: Primul caz de variola maimuței diagnosticat în România
Articolul următorVariola maimuței: Uniunea Europeană va cumpăra 110.000 de doze de vaccin