BREAKING Ministerul Sănătății: Primul caz de variola maimuței diagnosticat în România

0
415

Un prim caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 26 de ani din București, informează Ministerul Sănătății.

”Acesta a fost diagnosticat în cursul zilei de astăzi (luni – n.r.) în urma investigațiilor de laborator. Boala a debutat în urmă cu 4 zile iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente. Starea bărbatului este bună”, a transmis Ministerul Sănătății.

Potrivit sursei citate, pacientul primește tratament simptomatic și se află în izolare.

”Din anamneză, rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței”, a mai precizat sursa citată.

Ulterior, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au menţionat că pacientul respectiv este internat, iar în izolare va rămâne pentru o perioadă de 21 de zile, calculată de la momentul când au apărut simptomele. În prezent, se derulează ancheta epidemiologică referitoare la acest caz.

De asemenea, vaccinul împotriva virusului care provoacă variola maimuţei va ajunge în România după ce va fi finalizată achiziţia de către Comisia Europeană, ţării noastre revenindu-i o cotă parte, cifrată la aproximativ 2.500 de doze.

”Vaccinul este furnizat de către un producător american şi este disponibil deocamdată în cantităţi mici”, au mai menţionat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

În cursul lunii mai s-au mai înregistrat două suspiciuni de infectare cu variola maimuţei la o femeie de 43 de ani din Rădăuţi şi un bărbat cetăţean român internat la un spital din Atena, in Grecia, însă acestea au fost infirmate ulterior, fiind vorba de infectări cu varicelă.

Variola maimuţei nu se răspândeşte cu uşurinţă între persoane şi necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură şi prin fluide corporale.

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat şi prelungit cu o persoană care are variola maimuţei. Nu există elemente care să sugereze în vreun fel posibilitatea infectării pacientei din Rădăuţi cu virusul variolei maimuţei.

Articolul precedent13 iunie – Ziua mondială de conştientizare a albinismului
Articolul următorZiua mondială a donatorului de sânge: Donarea de sânge este un act de solidaritate. Alăturați-vă efortului și salvați vieți