Ziua Mondiala a Diabetului

0
220

„Transforma diabetul” constituie primul proiect de educare si responsabilizare a populatiei cu privire la gravitatea si incidenta diabetului in Romania, lansat cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului. Proiectul a fost sustinut de compania farmaceutica Novo Nordisk.

Ziua Mondiala a Diabetului este celebrata in fiecare an in data de 14 noiembrie si reprezinta, la nivel global, o zi de constientizare asupra complicatiilor pe care le poate avea diabetul asupra sanatatii si importanta prevenirii acestuia. Campania „Transforma diabetul” a debutat cu o conferinta de presa, la sfarsitul careia membrii Parlamentului au fost invitati sa isi testeze nivelul glicemiei si continua cu un eveniment in Parcul Unirii, unde oricine poate solicita informatii si beneficia de consultatii gratuite. Prof.dr. Constantin Ionescu-Targoviste, presedintele Institutului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Niculae Paulescu”, a subliniat importanta adoptarii unei alimentatii rationale, efectuarii exercitiilor fizice regulate si combaterea obezitatii. 80% dintre cazurile de diabet de tip 2 sunt considerate prevenibile prin schimbarea dietei, cresterea activitatii fizice si ameliorarea mediului de viata.

Diabetul este o conditie metabolica ce conduce la un nivel ridicat de zahar in sange. Diabetul poate dezvolta complicatii severe daca nu este diagnosticat la timp si tratat adecvat. Printre acestea, sunt incluse: afectarea ochilor, rinichilor, vaselor de sange si chiar pierderea vederii, amputari si disfunctia rinichilor. Diabetul provoaca 3.8 milioane de decese pe plan global, reprezentand a patra cea mai frecventa cauza de moarte. in Romania, datele statistice releva ca in prezent, mai mult de un milion jumatate de persoane prezinta diabet.

Constantin Ionescu-Targoviste a atras atentia si asupra cheltuielilor generate de diabet, care ating 2,5-15% din bugetul anual al unei tari, alocat sanatatii. in anul 2007, la nivel global, costurile provocate de diabet au fost estimate la 232 miliarde de dolari.

Articolul precedentSaptamana Mondiala a Diabetului
Articolul următorPrognostic rezervat pentru minerii internati la Spitalul de Arsi