Ziua Mondială de luptă împotriva Bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC), 17 noiembrie 2021

0
570

Ziua Mondială de luptă împotriva Bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC) este marcată în 2021 în data de 17 noiembrie, fiind organizată de Iniţiativa Globală pentru Bronhopneumopatia obstructivă cronică – Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD), în colaborare cu profesionişti din domeniul sănătăţii şi grupuri de pacienţi din întreaga lume.

Cu acest prilej se are în vedere conştientizarea cu privire la afecțiune şi îmbunătăţirea îngrijirii pacienților cu această boală.

În 2021, tema Zilei Mondiale de luptă împotriva Bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC) este „Healthy Lungs – Never More Important”, potrivit goldcopd.org.

Scopul în acest an este de a evidenţia faptul că povara BPOC rămâne, în ciuda pandemiei globale de COVID.

Deși suntem în plină pandemie de COVID-19, BPOC rămâne principala cauză de deces la nivel mondial. Păstrarea plămânilor sănătoşi are în vedere și evitarea factorilor de risc, precum fumatul, expunerea la fumul de țigară, poluarea aerului sau expunerile profesionale.

De asemenea,  este foarte importantă activitatea fizică regulată. În plus, vaccinarea, respectarea programărilor medicale şi administrarea corectă a medicamentelor pot ajuta la menținerea sănătății plămânilor, potrivit goldcopd.org.

Ziua Mondială de luptă împotriva Bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC) a fost marcată prima dată în anul 2002, iar de atunci peste 50 de ţări din întreaga lume organizează, cu această ocazie, evenimente de educare şi conştientizare, menţionează sursa citată. Ziua a fost stabilită în a treia zi de miercuri a lunii noiembrie. Anul acesta este marcată la 17 noiembrie.

Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) este o boală caracterizată prin limitarea fluxului de aer care nu este complet reversibilă. Limitarea fluxului de aer este de obicei progresivă şi asociată cu un răspuns anormal inflamator al plămânilor la particule nocive sau gaze.

Un diagnostic de BPOC trebuie luat în considerare la orice persoană cu simptome şi istoric de expunere la factori de risc şi trebuie confirmat prin spirometrie.

Simptomele de BPOC includ: tuse, dispnee de efort, producţie de spută. Un program de tratament al BPOC are în vedere evaluarea şi monitorizarea bolii, reducerea factorilor de risc, tratamentul BPOC stabil şi tratamentul exacerbărilor.

Articolul precedentCNCAV: Peste 23.000 de persoane, vaccinate anti-COVID cu prima doză în ultimele 24 de ore
Articolul următorZiua Mondială a Prematurității, 17 noiembrie