Ziua Internationala de Lupta impotriva Epilepsiei – „Purple Day”

0
355

Astazi este marcata, la nivel mondial, Ziua Internationala de Lupta impotriva Epilepsiei sau „Purple Day”, pentru sensibiliarea si cresterea gradului de constientizare asupra acestei boli neurologice.

in aceasta seara, la ora 20.00, Palatul Cotroceni va fi iluminat in mov pentru a marca lupta impotriva epilepsiei, in semn de solidaritate cu persoanele afectate de aceasta boala, anunta Administratia Prezidentiala.

Aproximativ 50 de milioane de oameni din intreaga lume sufera de epilepsie, afectiune care inregistreaza in fiecare an circa 2.4 milioane de noi cazuri, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Calitatea vietii bolnavilor de epilepsie poate fi asigurata atat prin acces la tratament adecvat, cat si prin eliminarea discriminarii si a stigmatizarii. Daca in prima categorie rolul central revine factorilor de decizie, lupta impotriva discriminarii este responsabilitatea fiecaruia dintre noi.

Epilepsia este o afectiune neurologica cronica, care se manifesta prin episoade bruste, stereotip de manifestare motorie, senzitiva, senzoriala, comportamentala, insotite sau nu de modificarea starii de constienta, ce are loc prin activarea brusca, neprovocata a unor populatii neuronale. Crizele epileptice sunt spontane si repetitive si dureaza de la cateva secunde pana la cateva minute.

Articolul precedentConferinta Nationala RoVaccin 2017 aduce in dezbatere „Vaccinarea ca urgenta de sanatate publica”
Articolul următorStiinta si Emotie: dezbatere despre implicatiile cancerului asupra sanatatii femeii si factorul emotional, in lupta contra bolii