Conferinta Nationala RoVaccin 2017 aduce in dezbatere „Vaccinarea ca urgenta de sanatate publica”

0
330

Cea de-a V-a Conferinta Nationala RoVaccin 2017 aduce in discutie situatia ingrijoratoare a ratei scazute de vaccinare din Romania, alaturi de strategiile si solutiile posibil de pus in practica pentru imbunatatirea situatiei, prin cresterea acoperirii vaccinale si eliminarea riscurilor generate de boli transmisibile.

Manifestarea reuneste profesionisti din domeniile: microbiologie, epidemiologie, medicina de familie, boli infectioase sau din orice alta specialitate cu preocupari in domeniul vaccinologiei.

Tema generala a Conferintei de anul acesta este Vaccinarea – urgenta de sanatate publica, in cadrul careia sunt explorate cele mai noi informatii referitoare la importanta vaccinarii in contextul national si european actual si la impactul fenomenului de scadere a acoperirii vaccinale asupra sanatatii publice din Romania. La Conferinta sunt prezentate ultimele evolutii ale epidemiei de rujeola si au loc paneluri de discutii interactive cu administratori si specialisti din sistemul de sanatate publica.

Totodata, Conferinta RoVaccin pune accentul si pe elementele practice ale Programului National de Vaccinare, de la productia de vaccinuri, pana la modul in care se fac achizitia, distributia si administrarea acestora.

„Fie ca vorbim despre accesarea unor materiale aparute pe internet, nesustinute de dovezi medicale sau stiintifice, fie ca este vorbade unele convingeri nefondate ale parintilor, este clar ca acoperirea vaccinala scade alarmant. Din acest motiv, profesionistii in domeniul sanatatii, incepand cu medicii de familie, pana la epidemiologi, microbiologi, pediatri si medici de alte specialitati, trebuie sa faca o coalitie impotriva ignorantei si lipsei de informare si sa ofere tuturor informatiile de care au nevoie parintii, in special si populatia, in general. De asemenea este deosebit de important ca toti cei implicati in administrarea sistemului de sanatate, dar si decidentii politici si societatea civila sa faca un pas catre realizarea unui consens national care sa duca la rezolvarea problemelor unuia dintre cele mai importante domenii ale sanatatii publice, adica ocrotirea sanatatii copiilor, prin vaccinare ” a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

in Romania evolueaza o epidemie de rujeola incepand din anul 2016. Pana in 17 martie 2017, au fost confirmate 3799 de cazuri de rujeola, in 37 de judete, fiind inregistrate 17 decese, marea majoritate la copii nevaccinati sau vaccinati incomplet1.

Potrivit estimarilor de acoperire vaccinala la varsta de 18 luni2, la copiii nascuti in iulie 2014, acoperirea vaccinala pentru HEP B3, DTP4, VPI4, Hib4 si ROR1 s-a situat mult sub 95%, procentul recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Comparativ cu cohorta nascuta cu un an in urma, acoperirea vaccinala la varsta de 18 luni s-a aflat in scadere. Procentul copiilor incomplet vaccinati la varsta de 18 luni a fost de 43%, mai arata datele.

Cele mai recente statistici referitoare la acoperirea vaccinala si evolutia bolilor prevenibile prin vaccinare vor fi prezentate si dezbatute de specialistii prezenti la Conferinta Nationala RoVaccin 2017.

Principalele cauze care au determinat scaderea acoperirii vaccinale au fost neprezentarea parintilor la medicul de familie, lipsa unora dintre vaccinuri si refuzul vaccinarii, mai ales in privinta vaccinului ROR, dar si pentru alte tipuri de vaccin.

Scepticismul asupra sigurantei vaccinurilor reprezinta un fenomen global, fiind considerat un real factor de risc in cresterea incidentei bolilor prevenibile prin vaccinare sau chiar a reaparitiei unora care erau considerate eliminate, avertizeaza specialistii.3

Pe plan mondial, imunizarea corecta previne anual intre 2 si 3 milioane de decese, arata datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii.4 Alte 1,5 milioane de decese ar putea fi prevenite daca acoperirea vaccinala ar creste conform recomandarilor OMS. Aproximativ 19,4 milioane de copii din intreaga lume sunt incomplet vaccinati, mai arata datele.

Organizator stiintific: Societatea Romana de Microbiologie

Management eveniment: Sanatatea Press Group, expertul tau in comunicare pe domeniul medical.

Surse info:

1http://www.cnscbt.ro/index.php/informari-saptamanale

2http://www.cnscbt.ro/index.php/analiza-date-supraveghere/evaluarea-acoperirii-vaccinale/397-analiza-rezultate-av-18-luni-feb-2016/file

3http://search.proquest.com/openview/4d381762cbbe19c100fe0aacccdc93e9/1?pq-origsite=gscholar&cbl=2035629

4http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs378/en/

Articolul precedentStudiu: Numarul studiilor clinice a scazut in Romania
Articolul următorZiua Internationala de Lupta impotriva Epilepsiei – „Purple Day”