Ziua Internationala de Informare cu privire la Leucemia Mieloida Cronica, marcata astazi in intreaga lume

0
49

Ziua Internationala de Informare cu privire la Leucemia Mieloida Cronica este marcata anual in data de 22 septembrie 2015, in intreaga lume.

Actiunile defasurate cu acest prilej la nivel mondial au ca scop constientizarea populatiei asupra acestei afectiuni, dar si gasirea unor solutii prin care accesul pacientilor la diagnostic, tratament si ingrijire sa se realizeze intr-un mod mult mai facil.

Data de 22 septembrie, prin care se marcheaza Ziua Intenationala de Informare cu privire la Leucemia Mieloida Cronica nu a fost aleasa intamplator. 22/9 reprezinta modificarea genetica a cromozomilor 9 si 22 care cauzeaza leucemia mieloida cronica, potrivit unui comunicat de presa postat pe site-ul Asociatiei Romane de Cancere Rare (ARCrare).

Leucemia Mieloida Cronica (LMC) este o forma rara de cancer care afecteaza celulele sangelui, mutatia genetica a cromozomilor 9 si 22 conducand la o crestere necontrolata a celulelor albe din sange. Cele mai multe cazuri de LMC apar la adulti, insa afectiunea poate aparea si la copii insa mai rar. Leucemia Mieloida Cronica era considerata in urma cu 15 ani o boala letala pentru majoritatea pacientilor. Astazi insa, lucrurile nu mai stau chiar asa. Daca pacientii sunt diagnosticati din timp si tratati corespunzator, atunci durata lor de viata poate fi similara cu a populatiei generale, se mai arata in comunicatul de presa.

„Succesul tratamentului LMC depinde de un grad ridicat de implicare a pacientilor si mentinerea unei colaborari stranse intre pacienti si specialisti. in ultimul deceniu s-a pus un accent deosebit pe proiectele de ingrijiri integrate, dar complexitatea acestor programe s-a dovedit a fi cea mai importanta provocare in succesul implementarii lor. Cu toate acestea, bolile cronice, precum LMC, au nevoie de o abordare integrata, echipe multidisciplinare de specialisti, coordonarea si integrarea diferitelor componente de ingrijire”, a declarat in comunicatul de presa Dorica Dan, presedintele Asociatiei Romane de Cancere Rare.

Articolul precedentCelulele stem, singura sansa la viata pentru multi bolnavi de leucemie
Articolul următorDr. Valeria Herdea recomanda alimentatia la san pentru bebelusi cel putin pana la varsta de doi ani