Vaccinarea antigripala, o metoda eficienta pentru prevenirea infectiilor virale

0
293

Infectiile virale se numara printre afectiunile cel mai des intalnite in randul populatiei, mai ales in anotimpurile reci. Asa se face ca cea mai mare parte a pacientilor care se prezinta la cabinetul medicului de familie are o afectiune virala.

„Afectiunile virale reprezinta cel mai mare procent din prezentarile in cabinetele medicale si din pacate nu numai in timpul toamnei, ci de-a lungul intregului an. Copiii sub varsta de cinci ani reprezinta aproape 50% din prezentarile la cabinetul de medicina de familie. Şi, din pacate, tot sub cinci ani 19% dintre copiii infectati cu pneumococ mor. De altfel, tot sub varsta de 5 ani si peste varsta de 65 de ani avem cel mai mare procent de pneumonii virale, din pacate cu evolutie grava, cu evolutie de multe ori spre insuficienta respiratorie mai ales la persoanele varstnice a caror stare poate fi agravata de complicatiile induse de gripa. Infectiile virale, asa cum le numim, pentru ca aproape 80-90% sunt de natura virala, apar atunci cand se schimba in primul rand temperatura afara mai ales la intrarea in sezonul rece sau la iesirea din sezonul rece. Şi asta deoarece si imunitatea noastra variaza. La intrarea in sezonul rece organismul se gaseste in fata unor provocari: frig, umezeala, aglomerare. in aceste situatii ne putem imbolnavi mult mai usor daca nu respectam cateva criterii: in primul rand protectia personala si protectia persoanelor din jur. Este esential sa avem la indemana batiste de unica folosinta, este esential sa stranutam fara a imprastia picaturile fluide. Deci gripa si multe alte boli respiratorii pot fi transmise in acest mod si automat putem imbolnavi foarte multi oameni. Infectia gripala are un risc de transmitere de 95%, iar o epidemie se poate transforma in pandemie foarte repede”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro dr. Valeria Herdea, medic primar Medicina de familie.

Metoda cea mai eficienta, potrivit specialistului, de a preveni infectiile virale este vaccinarea la inceputul sezonului rece.

„Recomandarea ferma este ca la toate grupele de varsta, de la sase luni in sus si mai ales grupele de risc, vorbesc de varstnici, vorbesc de patologie cardiaca, de patologie respiratorie, gravide, lucratori in mediul mediul sanitar, in economie, in transporturi, recomandarea este vaccinarea antigripala. Vaccinarea reprezinta singura metoda eficienta de tratament. Poti trata o boala daca cunosti agentul etiologic. Ştim ca e produs de virusul gripal, dar poti trata acea boala daca poti bloca agentul etioplogic. Daca nu avem cu ce sa il blocam, atunci avem o mare problema. Tratamentul va fi doar simptomatic astfel incat in aceste situatii singurul tratament este de fapt preventia. Şi as dori sa punctez acest lucru deoarece ne aflam la finalul lunii septembrie, urmeaza luna octombrie, si este recomandata vaccinarea fata de gripa. La copilul mic peste sase luni, doua doze de 0,25 ml sunt suficiente. Acum OMS a ridicat chiar la 0,5 ml doza de vaccin la copilul care nu a mai fost anterior vaccinat. La adult se face o doza de vaccin anual”, a mai adaugat dr. Valeria Herdea.

Dr. Valeria Herdea a subliniat faptul ca este esential ca vaccinul sa se faca anual deoarece in fiecare an spectrul virusurilor se schimba. La randul lor, si tulpinile din vaccin se schimba. Totodata, specialistul da asigurari ca tulpinile care sunt incluse in vaccin respecta toate prevederile legale.

Articolul precedentCelulele stem, singura sansa la viata pentru multi bolnavi de leucemie
Articolul următorDr. Valeria Herdea recomanda alimentatia la san pentru bebelusi cel putin pana la varsta de doi ani