Astăzi se marchează Ziua Internațională de Conștientizare a HPV (virusul papilloma uman), zi menită să atragă atenția asupra riscurilor asociate infecției cu acest virus și a modalităților prin care pot fi prevenite bolile cauzate de virusul HPV.

Legătura dintre virusul HPV și cancerul de col uterin a fost stabilită la mijlocul anilor ’80. În ultimele trei decenii, cercetători din întreaga lume au realizat numeroase studii prin intermediul cărora au demonstrat faptul că virusul HPV poate cauza si alte tipuri de cancer, atât la femei, cât și la bărbați.

 

Cancerul de col uterin, al patrulea cel mai frecvent tip de cancer la nivel mondial

 

La nivel mondial, cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer la femei, cu aproximativ 570.000 de cazuri noi în 2018, reprezentând 7,5% din toate decesele cauzate de cancer. Din cele peste 311.000 de decese estimate anual de cancer de col uterin, mai mult de 85% dintre acestea apar în regiuni mai puțin dezvoltate.

Studii populaționale arată că tipurile oncogenice de HPV sunt cel mai frecvent asociate cu infecții tranzitorii, capabile să favorizeze cancerul. Dar, puțini indivizi purtători de tipuri oncogenice de HPV dezvolta în timp neoplazie cervicală intraepiteliala. Până în prezent au fost clonate și secvențiate integral peste 100 de genotipuri de HPV dar rolul lor în patogenie a fost recunoscut doar pentru câteva tipuri, ca de exemplu: 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 și 59. Cele mai cunoscute tipuri de HPV asociate cu cancerul cervical în întrega lume sunt tipurile 16 și 18. Celelalte tipuri au o distribuție geografica neomogena, tipurile 33, 39, 58 și 59 fiind mai frecvent întâlnite în America Latina.

Numeroase studii serologice au demonstrat că infecția genitală cu Human Papilloma Virus (HPV) este urmata de un răspuns imun, dar titrul anticorpilor este scăzut. Răspunsul imun umoral are o largă specificitate în cadrul fiecărui tip.

Nu toți indivizii infectați cu HPV au niveluri detectabile de anticorpi. Aceasta se poate datora scăderii în timp a titrului anticorpilor specifici la indivizii infectați.

Detecția ADN al Human Papilloma Virus (HPV) este o modalitate superioară testării serologice. Utilitatea testării este semnificativa în populația de femei active sexual în vederea instituirii timpurii a mijloacelor specifice de prevenire a cancerului de col.

Daca vegetațiile veneriene sunt tratate corect, nu mai exista riscul de a transmite virusul Papilloma partenerei / partenerului. Pe de altă parte, exista și infecții inaparente cu virusuri Papilloma Uman (fară vegetații), caz în care virusul este transmisibil.

 

Programul de vaccinare anti-HPV în România

 

În România, a demarat în luna ianuarie a cincea încercare a Ministerului Sănătății de a duce la capăt vaccinarea anti-HPV.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă acest vaccin fetelor între 11 și 14 ani, iar în România este oferit gratuit de stat pentru această categorie de vârstă, după ce părinții îl solicită medicului de familie.

Vaccinul poate fi făcut la orice vârstă, însă cine are peste 15 ani trebuie să-l plătească, iar o doză costă 150 de euro. Fetele care au între 11 și 14 ani trebuie să facă 2 doze, iar persoanele care au peste 15 ani, 3 doze.