Ziua Internationala a Psoriazisului 2016: 50% dintre persoanele cu psoriazis spun ca au o calitate a vietii scazuta la munca

0
131

Psoriazisul este o afectiune a pielii, care se manifesta prin aparitia unor leziuni sub forma unor placi de culoare rosie, acoperite de niste coji de culoare alba, uscate, numite scuame. Boala nu este contagioasa, fiind transmisa pe cale genetica, si are un impact negativ semnificativ asupra calitatii vietii persoanelor afectate.

Statisticile arata ca 50% dintre pacientii cu psoriazis relateaza o calitate a vietii scazuta sau slaba la locul de munca, se arata intr-un comunicat de presa al Societatii Romane de Dermatologie (SRD).

in acelasi context, bolnavii cu psoriazis sever lipsesc de la serviciu – in medie intre 3-26 de zile pe an, iar 23% dintre acestia au afirmat ca psoriazisul le-a limitat alegerea carierei profesionale.

Cu toate acestea, statisticile arata ca increderea pacientilor in ei insisi si fata de tratamentul aplicat psoriazisului este in crestere. Acest lucru vine in contextul in care, la nivel mondial, 1 din 3 pacienti cu psoriazis a avut tentative de suicid – rata de suicid raportata in cazul acestor bolnavi a fost de 5.5% in comparatie cu 2.4-3.3% pentru bolnavii care au alte afectiuni.

Psoriazisul se intalneste, potrivit celor mai recente studii, la 2% din populatia nord europeana, precum si la 2-2.6% in populatia americana – respectiv 4,5 milioane de oameni.

in Romania, conform datelor oficiale, 2% din populatie este afectata de psoriazis, insa numarul real al persoanelor care au aceasta afectiune ar fi mult mai mare, precizeaza Societatea Romana de Dermatologie.

in 29 Octombrie este marcata Ziua Internationala a Psoriazisului, care in acest an are tema „Rupeti barierele pentru persoanele cu psoriazis”, potrivit http://www.worldpsoriasisday.com.

Dupa eforturi ample de advocacy prin Federatia Internationala a Asociatiilor de Psoriazis (IFPA, International Federation of Psoriasis Associations) s-au realizat doua acte ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) – o rezolutie si Raportul Global privind Psoriazisul – ce sunt in vigoare. Aceste doua documente contin recomandarile necesare pentru a lua masuri si de a sparge barierele pe care pacientii cu psoriazis le intampina.

Articolul precedent99.06% dintre decesele confirmate cu virus gripal, in 2015 in Romania, au fost inregistrate la persoane nevaccinate
Articolul următorUn an de la tragedia din Colectiv – SanatateaTV.ro este alaturi de familiile greu incercate