OMS: Peste 1 milion de pacienti din tari cu venituri mici si mijlocii au beneficiat de noua terapie impotriva hepatitei de tip C

0
54

Peste un milion de oameni care provin din tari cu venituri mici si mijlocii au fost tratati cu noua terapie impotriva hepatitei cu virus C de cand s-a introdus in practica medicala, se precizeaza intr-un comunicat de presa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Rezultatul vine in urma strategiilor sustinute de OMS pentru accesul la terapia cu antivirale cu actiune directa. in acest sens, o serie de tari cu venituri mici si medii (inclusiv Romania, Argentina, Brazilia, Egipt, Georgia, Indonezia, Maroc, Nigeria, Pakistan, Filipine, Rwanda, Tailanda si Ucraina) au inceput sa obtina medicamentele necesare persoanelor care au fost diagnosticate cu hepatita virala de tip C.

Un nou raport al OMS publicat astazi, numit „Raportul Global privind Accesul la Tratamentul Pacientilor pentru Hepatita C: Focus pe depasirea barierelor”, arata ca hepatita virala C este o boala care ucide anual aproape 700.000 de oameni si reprezinta o povara asupra capacitatilor si resurselor sistemelor de sanatate.

Antivirale cu actiune directa (DAAS) au fost mai intai aprobate in anul 2013 pentru tratamentul hepatitei virale C – atunci au existat temeri ca pretul lor ridicat nu ar fi, la nivel mondial, la indemana pentru mai mult de 80 de milioane de persoane cu infectie cu virus hepatitic C, se mentioneaza in comunicatul OMS.

Noile medicamente impotriva hepatitei virale de tip C au o rata de vindecare de peste 95%, prezinta mai putine efecte secundare decat terapiile disponibile anterior si pot vindeca complet boala in termen de trei luni.

OMS a emis ghiduri in care recomanda utilizarea DAAS in 2014 si 2016 si a inclus DAAS pe lista medicamentelor esentiale, se mai adauga in comunicatul organizatiei.

Articolul precedent99.06% dintre decesele confirmate cu virus gripal, in 2015 in Romania, au fost inregistrate la persoane nevaccinate
Articolul următorUn an de la tragedia din Colectiv – SanatateaTV.ro este alaturi de familiile greu incercate