Ziua internaţională a moaşelor 2023: Împreună din nou: de la dovezi, la realitate

0
133

Ziua internaţională a moaşelor este marcată, în fiecare an, la 5 mai.

Lansată de Confederaţia Internaţională a Moaşelor (CIM), la sfârşitul anilor 1980, Ziua internaţională a moaşelor a fost marcată pentru prima dată în 1991. De atunci, peste 50 de ţări celebrează anual această zi.

Tema din acest an a Zilei internaţionale a moașelor este „Împreună din nou: de la dovezi la realitate” și reprezintă un îndemn care vine în întâmpinarea celui de al 33-lea ICM Triennial Congress (11-14 iunie, în Bali), care va reuni specialişti din domeniu la nivel global, pentru prima dată după mai bine de cinci ani.

De asemenea, prin această temă se încurajează recunoaşterea documentelor care certifică profesia de moaşă şi transformarea acestora în factori de respect, autonomie şi condiţii de muncă pentru moaşe, fapt ce se va reflecta în îmbunătăţirea sănătăţii femeilor îngrijite de moaşe şi pentru familiile acestora, se arată pe site-ul www.internationalmidwives.org.

În acest an, evenimentul din 5 mai se va concentra şi pe oferirea unei platforme pentru moaşe cu scopul de a împărtăşi poveştile şi experienţele profesionale la care au participat, şi pentru a-şi promova iniţiativele în domeniu.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Confederaţia Internaţională a Moaşelor conlucrează pentru organizarea manifestărilor din această zi pentru a promova profesia de moaşă ca însoţitor calificat pentru gravide şi participarea acesteia la naştere. Acest lucru se realizează în moduri diferite, în funcţie de particularităţile (obiceiuri, tradiţii, sisteme medicale) din fiecare ţară. Moaşele sunt considerate esenţiale pentru atingerea obiectivelor OMS şi ICM de reducere a mortalităţii materne şi a nou-născuţilor.

În urmă cu o sută de ani, în Belgia a fost creată Uniunea Internaţională a Moaşelor (IMU), precursoarea Confederaţiei Internaţionale a Moaşelor (ICM). De atunci, ICM s-a transformat în ceea ce este în prezent: o organizaţie neguvernamentală mondială care reprezintă peste 140 de asociaţii de moaşe (MA) în peste 120 de ţări – împreună, aceste asociaţii reprezintă peste un milion de moaşe din întreaga lume. Confederaţia susţine moaşele şi asociaţiile lor, deoarece acestea susţin la rândul lor drepturile, demnitatea şi sănătatea femeilor şi a nou-născuţilor de pretutindeni.

Anul acesta este lansată oficial organizaţia de caritate „With Women”, reprezentând efortul ICM de a asigura investiţii individuale în creştere în profesia de moaşă. Această organizaţie caritabilă va promova sustenabilitatea organizaţională şi va îmbunătăţi capacitatea de a sprijini asociaţiile de moaşe şi pe membrii acestora.

Asociaţia Moaşelor Independente din România (AMsR) a fost înregistrată legal în 1995. Prin activitatea de voluntariat a fondatorilor au fost înfiinţate opt filiale în ţară, cu 400 de membri activi. Totodată, din 2002 au început să se înfiinţeze Facultăţile de Moaşe în cadrul Universităţilor de Medicină şi Farmacie din Cluj, Bucureşti, Arad, Iaşi, Constanţa, Sibiu.

Profesia de moaşă este autonomă şi este caracterizată de către istorici ca o profesie cu un rol social important, indiferent de cultură sau timp, foarte respectată, avându-şi rădăcinile în vremuri străvechi.

Articolul precedent5 mai, Ziua mondială pentru igiena mâinilor
Articolul următorINSP: Practicarea igienei mâinilor în unitățile sanitare protejează deopotrivă pacienții și personalul medico-sanitar