INSP: Practicarea igienei mâinilor în unitățile sanitare protejează deopotrivă pacienții și personalul medico-sanitar

0
165

Măsurile eficiente de prevenire şi control al infecţiilor, inclusiv igiena mâinilor, previn 70% din infecţiile asociate asistenţei medicale (IAAM), contribuind la reducerea impactului medical și economic al acestora, transmite Institutul Naţional de Sănătate Publică, în contextul Zilei Mondiale a Igienei Mâinilor.

„Practicarea igienei mâinilor în unitățile sanitare protejează deopotrivă pacienții și personalul medico-sanitar. Simplul gest al spălării mâinilor poate să prevină răspândirea germenilor, inclusiv a celor rezistenți la antibiotice, mâna murdară reprezentând principala cale de transmitere a infecțiilor în unitățile sanitare”, potrivit unui comunicat al INSP.

Potrivit sursei citate, personalul medico-sanitar trebuie să respecte cu strictețe cele 5 momente cheie ale igienei mâinilor atunci când oferă îngrijiri medicale:

  • Înainte de a intra în contact cu pacientul;
  • Înainte de a îndeplini proceduri aseptice;
  • După expunerea la fluide ale corpului;
  • După contactul cu pacientul;
  • După atingerea obiectelor aflate în contact sau în apropierea pacientului.

Ziua Mondială a Igienei Mâinilor – iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) lansată în 2009 – este marcată în fiecare an la data de 5 mai, promovând, la nivel global, importanţa igienei mâinilor.

În acest an, Ziua Mondială a Igienei Mâinilor („Save Lives: Clean Your Hands”) are ca temă îmbunătăţirea acţiunilor de prevenţie a infecţiilor şi a rezistenţei antimicrobiene şi construirea unei culturi a siguranţei şi calităţii în care igiena mâinilor este prioritară.

„Personalul medical trebuie să respecte cu stricteţe cele 5 momente cheie ale igienei mâinilor atunci când oferă îngrijiri de sănătate: înainte de a intra în contact cu pacientul, înainte de a îndeplini proceduri aseptice, după expunerea la fluide ale corpului, după contactul cu pacientul, după atingerea obiectelor aflate în contact sau în apropierea pacientului. (…) Conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ar trebui să ne spălăm mâinile cu apă şi săpun timp de minim 20-30 secunde dacă acestea nu au murdărie vizibilă sau să ni le curăţăm cu gel alcoolic de mâini în lipsa apei şi săpunului. Dacă murdăria este vizibilă, spălarea ar trebui să dureze minim 30-40 de secunde”, se arată în comunicatul citat.

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, personalul medico-sanitar ar trebui să practice spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de 40-60 secunde sau să practice dezinfecția igienică a mâinilor cu substanțe hidro-alcoolice timp de 20-30 secunde.

„Această zi reprezintă o oportunitate de a încuraja colaborarea între populația generală, profesioniștii din domeniul medical și organizații în vederea atingerii obiectivului comun de a minimiza riscul de infecții asociate asistenței medicale și de dezvoltare a rezistenței antimicrobiene. (…) Faceți un obicei dintr-un gest simplu ce ține bolile departe de dumneavoastră și de pacienții îngrijiți! Mâinile curate salvează vieți!”, a mai transmis sursa citată.

Articolul precedentZiua internaţională a moaşelor 2023: Împreună din nou: de la dovezi, la realitate
Articolul următorInterviu exclusiv cu dr. Tudor Constantinescu, Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”: Totul despre situația paciențior cu hipertesiune pulmonară din România (VIDEO)