Ziua Internationala a Implantului Cohlear – 25 februarie

0
363

Implantul cohlear este un dispozitiv biomedical, partial implantabil, care inlocuieste auzul natural – „o minune necesara” pentru persoanele care sufera de hipoacuzie severa sau profunda, inclusiv cofoza (pierdere totala a auzului).

in 25 februarie este marcata Ziua Internationala a Implantului Cohlear, context in care asociatiile de parinti cu copii cu implant cohlear si centrele de implant cohlear din Romania se intalnesc la Bucuresti pentru a discuta despre alegerea implantului cohlear, despre operatia propriu-zisa si despre activitatea de recuperare necesara post-operatoriu, precum si pentru a sustine:

– implementarea screening-ului auditiv in maternitati (deblocarea procedurii de achizitie pentru echipament, RENSA – Registrul Electronic National de Screening Auditiv, etc.);

– posibilitatea schimbarii procesoarelor de sunet la fiecare 5 ani in cadrul Programului National de IC;

– reimplantarea in cazul partii implantabile defectate iesite din garantie.

„in Romania screening-ul auditiv neonatal nu se realizeaza. Din aceasta cauza avem copii implantati la varste trecute de varsta optima pentru implantare. Este pacat ca banii sa nu fie investiti la timp si cu rezultate maxime, ci cu intarziere, creand greutati copiilor pentru tot restul vietii lor. Un alt aspect extrem de important este acela ca in societatea actuala statul nu sustine cu nimic intretinerea implantului cohlear si a procesorului in sine, costurile pentru aceasta solutie implantabila sunt considerabile, iar familiile nu isi permit intretinerea lui, ajungandu-se la situatia in care acest implant nu poate fi folosit. De asemenea, procesorul de sunet al implantului nu se afla pe listele de proteze din cadrul Casei de Sanatate, si in consecinta nu este decontat de catre stat.”, a declarat Toni Bogdan, Presedintele Asociatiei „Asculta Viata”, o asociatie ce reprezinta aproximativ 200 de persoane cu implant cohlear din Romania, potrivit unui comunicat de presa.

„in Romania sunt din ce in ce mai multi copii implantati, copii cu surditati profunde si care au o nevoie uriasa de acest implant cohlear. Anii trecuti, se realizau in medie aproximativ 100 de implanturi pe an, de anul trecut numarul acestora a crescut pana la o medie de 200 de implanturi. Acest lucru ne bucura foarte mult. Pe aceasta cale, dorim sa atragem insa atentia autoritatilor cu privire la deblocarea procesului de licitatie inceput de Ministerul Sanatatii la sfarsitul anului trecut, pentru achizitionarea de aparatura de testare a auzului la nou-nascuti. Este imperios necesar sa ii putem diagnostica timpuriu pe acesti micuti pentru ca altfel acestia risca sa nu isi poata dezvolta limbajul. Este foarte bine ca tehnologia sa ajunga la cat mai multi copii, insa foarte important este sa ajunga cat se poate de devreme, ideal fiind ca implantul sa se realizeze inaintea varstei de 12 luni. si doar cu un screening auditiv pentru nou-nascuti putem realiza acest lucru”, a afirmat dr. Alexandra Neagu, medic primar ORL, competenta audiologie, Spitalul „MS Curie” Bucuresti.

Primele implanturi cohleare au fost facute la sfarsitul anilor 1970. Pana in anul 2014, implanturile au ajutat peste 330.000 de persoane sa auda pentru prima data, numar aflat in continua si rapida crestere, iar in prezent, in lume, exista peste 400.000 copii si adulti care au beneficiat de implant cochlear.

Articolul precedentZiua Internationala a Bolilor Rare: 1 million de pacienti cu boli rare in Romania, majoritatea nediagnosticati
Articolul următorCercetarea in bolile rare, o sansa pentru milioane de oameni afectati de astfel de boli