Ziua Europeana a Informarii asupra Antibioticelor, marcata pe 18 noiembrie

0
47

Ziua Europeana a Informarii asupra Antibioticelor, initiativa a Centrului European pentru Controlul Bolilor, este marcata in fiecare an in data de 18 noiembrie.

Actiunile la nivel european desfasurate cu acest prilej vin ca un semnal de alarma in ceea ce priveste consumul incorect si in exces al antibioticelor, medicamente menite sa distruga infectiile cauzate de bacterii si nu de virusuri. in acest context, rezistenta la antibiotice devine o adevarata amenintare la adresa sanatatii publice, potrivit Centrului European pentru Controlul Bolilor.

Avand in vedere consecintele consumului excesiv de antibiotice nu doar la nivel european ci in toata lumea, in 2016 se desfasoara in perioada 14-20 noiembrie cea de-a doua editie a Saptamanii Mondiale a Informarii asupra Antibioticelor, focusata pe personalul medical si pe rolul esential pe care acesta il are in cresterea gradului de constientizare asupra rezistentei la antibiotice, potrivit http://ecdc.europa.eu/.

in ceea ce priveste tara noastra, Romania se afla pe penultimul loc in ceea ce priveste nivelul de cunostinte asupra antibioticelor si a consumului acestora, se arata intr-un raport al Comisiei Europene postat pe http://ec.europa.eu. Mai exact, 51% din populatie crede ca antibioticele sunt eficiente in raceala sau gripa. De altfel, 58% considera ca acestea pot distruge virusurile, cu 12% mai mult fata de media europeana (46%).

Astfel, expertii de la nivel international dar si din tara noastra sfatuiesc populatia sa nu consume antibiotice din proprie initiativa, ci doar la prescrierea medicului, sa urmeze sfaturile medicului cu privire la corectitudinea terapiei cu antibiotic, sa pastreze o igiena a mainilor corespunzatoare pentru a preveni infectiile si sa respecte schema de vaccinari!

Articolul precedent(P) Bronhoscopia, o procedura minim-invaziva care permite specialistului sa vizualizeze arborele respirator
Articolul următorMaine are loc examenul de rezidentiat