Ziua Crucii Roșii Române: 145 de ani de la înființarea organizației umanitare

0
116

Ziua Crucii Roşii Române este marcată în fiecare an pe 4 iulie, aceasta fiind data la care, în 1876, s-a înfiinţat Societatea de Cruce Roşie din România şi a primit recunoaşterea Comitetului Internaţional al Crucii Roşii.

Societatea Naţională de Cruce Roşie din România (SNCRR) este o organizaţie umanitară, membră a Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, auxiliară autorităţii publice şi abilitată prin lege să asigure asistenţa umanitară în caz de dezastre şi să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, potrivit www.crucearosie.ro.

Conform Legii SNCRR nr. 139/1995 art. 1 şi Statutului său, Crucea Roşie Română (CRR) este persoană juridică de drept public, autonomă, neguvernamentală, apolitică şi fără scop patrimonial. Ea îşi desfăşoară activitatea cu caracter umanitar, ca organizaţie auxiliară a autorităţilor publice.

Ad in title

Societatea Naţională de Cruce Roşie din România este singura organizaţie umanitară din ţară care, în conformitate cu Legea 139/1995 modificată şi completată de Legea nr. 524/2004, Statutul SNCRR, Legea 481 din 2004 privind protecţia civilă, HG 557 din 2016, are atribuţii clare ca auxiliară a autorităţilor publice, mai ales în domeniul prevenirii şi intervenţiei în caz de dezastre.

Prin organizarea sa teritorială, atât ca resurse umane, cât şi logistice, CRR poate asigura un răspuns prompt încă din primele ore de la producerea unui dezastru, prin organizarea unor tabere de sinistraţi, înfiinţarea de puncte de triaj şi de acordare a primului ajutor de bază.

CRR are o tradiţie neîntreruptă de aproape 145 de ani în acordarea primului ajutor de bază şi în pregătirea surorilor voluntare de Cruce Roşie. Primul curs de bandaje a fost organizat în 1877, în incinta Spitalului Colţea din Bucureşti. De atunci, mii de persoane au absolvit cursuri de prim ajutor sau de surori voluntare de Cruce Roşie. Personalităţi de seamă ale istoriei au îmbrăcat uniforma albă cu emblema Crucii Roşii. În timpul Primului Război Mondial, Regina Maria, îmbrăcată în uniformă de infirmieră de Cruce Roşie, inspecta pe front sau în spatele frontului spitalele de campanie.

Totodată, având în vedere că în lume au loc mereu conflicte armate, tulburări interne, dezastre naturale, chimice, violenţe, în urma cărora multe vieţi sunt frânte şi multe familii ajung să fie separate de cei dragi, CRR ajută aceste familii să restabilească legăturile cu rudele apropiate sau să afle ce s-a întâmplat cu acestea, chiar şi atunci când separarea a avut loc cu multe decenii în urmă.

Cu o vechime de aproape un secol, serviciul căutări persoane al CRR face parte dintr-o reţea care reuneşte peste 186 de societăţi naţionale de Cruce Roşie/Semilună Roşie şi colaborează cu Agenţia Centrală de Căutări a CICR (Comitetul Internaţional de Cruce Roşie) şi cu Delegaţiile CICR aflate în zonele de conflict armat. Prin acest serviciu se pot restabili şi menţine legăturile între membrii familiilor care au fost separaţi din cauza conflictelor armate internaţionale, a tulburărilor interne, a dezastrelor naturale, migraţiei sau a unor situaţii sociale speciale, de natură umanitară. Datele personale, puse la dispoziţie, sunt tratate cu confidenţialitate de Crucea Roşie. Persoana căutată, în cazul în care este localizată, are dreptul să refuze transmiterea datelor sale.

Luând în considerare contextul economic actual, CRR acoperă mai întâi nevoile de bază ale populaţiei vulnerabile, respectiv hrană, îmbrăcăminte şi produse de igienă. Dezvoltarea programelor sustenabile din punct de vedere financiar reprezintă soluţia propusă de Crucea Roşie pentru adaptare la noile condiţii economice, iar dezvoltarea unor servicii complementare de asistenţă socială este menită să îmbunătăţească traiul zilnic al persoanelor vulnerabile.

Alte activităţi derulate de CRR sunt: programe de suport social pentru asistarea persoanelor fără venituri sau cu venituri reduse; asigurarea de produse alimentare pentru îmbunătăţirea meselor la cantinele sociale; educaţie nonformală şi sprijin material pentru copii din centrele de plasament; suport psihologic şi material vârstnicilor din căminele-spital şi din centrele rezidenţiale dedicate; ajutorarea ocazională a refugiaţilor din România; servicii medico-sociale pentru persoane vârstnice, precum şi îngrijire la domiciliu.

Anul 2003 a marcat un nou reper în evoluţia şi repoziţionarea Crucii Roşii Române în societatea românească. Prin adoptarea unui nou Statut prin care s-a reuşit separarea legislativului de deliberativ şi prin derularea unui program de dezvoltare organizaţională cu sprijinul Federaţiei Internaţionale şi al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, s-a mai făcut un pas în direcţia alinierii la standardele internaţionale actuale.

În 2007, Crucea Roşie Română a lansat seria Galelor Crucii Roşii, cu scopul strângerii de fonduri şi ajutoare în sprijinul persoanelor vulnerabile. Prin aceste Gale au fost lansate proiecte precum Banca de alimente, Puncte de prim ajutor în localităţile izolate, Ajutor la domiciliu pentru vârstnici. În septembrie 2012, realizatorul TV Iuliana Tudor a devenit primul Ambasador al Crucii Roşii Române.

Actualul preşedinte al Crucii Roşii Române este Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, care a fost aleasă în această funcţie la 15 mai 2015.

În acest an, mesajul preşedintelui CRR se referă la colaborarea CRR cu autorităţile locale în condiţiile pandemiei cu COVID-19.

„În aceste momente îngrijorătoare pentru fiecare dintre noi şi pentru familiile noastre, Crucea Roşie Română este în colaborare permanentă cu autorităţile centrale şi locale şi oferă sprijin logistic, uman şi material pentru a consolida răspunsul ţării noastre la ameninţarea cu noul coronavirus (COVID-19). Suntem alături de populaţie, în prima linie a asistenţei umanitare, şi încercăm, prin toate mijloacele, să venim în ajutorul tuturor categoriilor sociale afectate de pandemie. Asistăm şi ajutăm zilnic persoane fără familie şi vulnerabile, aflate în autoizolare sau izolare, cu produse alimentare de bază şi pachete igienice, conform normelor şi standardelor organizaţiei în situaţii de urgenţă”.

Pentru persoanele aflate în spaţii de carantină, CRR a pus şi pune la dispoziţia personalului calificat al autorităţilor locale, în limita stocurilor disponibile, materiale de primă necesitate: alimente greu perisabile, apă, lenjerii, produse de igienă, produse de curăţenie. Graţie solidarităţii şi implicării prompte a zeci de companii private sau de stat, CRR face achiziţii de echipamente de protecţie, bunuri şi echipamente medicale care sunt necesare pentru siguranţa personalului medical şi pentru tratarea pacienţilor din România.

Articolul precedentPeste 16.000 de persoane, vaccinate anti-COVID-19, de la ultima raportare
Articolul următorProteinele din fungi, ingredient pentru a crea alimente ce înlocuiesc carnea