Zeci de persoane din aparatul administrativ al Senatului Romaniei si-au testat gratuit tensiunea arteriala in cadrul Campaniei Nationale „Viteza ucide … nu numai in trafic! Controleaza-ti tensiunea arteriala!”,editia 2012, care a fost lansata in data de 14 mai.

a€œCampania Nationala „Viteza ucide … nu numai in trafic! Controleaza-ti tensiunea arteriala!” este primul eveniment de acest gen si trebuie sa imi exprim recunostinta fata de cei care sunt alaturi de mine. Este o misiune, o misiune umanitara intrucat vizeaza o problema de sanatate publica din aceasta tara, pentru ca hipertensiunea arteriala este nu numai o boala foarte frecventa, peste 4 romani din 10 avand aceasta boala, dar este o problema de sanatate publica prin complicatiile pe care le determina, ceea ce face ca boala in sine sa fie un adevarat ucigas care nu actioneaza singur. Are ajutoare care se cheama diabetul zaharat, obezitate, hipercolesterolemie, si impreuna reusesc ca sa atace vasele, in special pe cele de la nivelul creierului, cordului si rinichiului. Aceasta campanie este adresata publicului larg, pentru ca degeaba doctorii stiu cum sa masoare tensiunea, cum sa o trateze, daca pacientul nu se lasa tratat. El trebuie sa inteleaga importanta bolii, a unui tratament de lunga durata si in felul acesta sa participe la bunul mers al evolutiei lui. Gasesc extraordinar de interesanta aceasta campanie, care incepe in Bucuresti, va continua apoi la Iasi cu ocazia Conferintei Internationale de Hipertensiune si va deveni un obicei anual. Se va desfasura o data in primavara, pe 17 mai cu ocazia Zilei Mondiale a Hipertensiunii, si o data in toamna. Hipertensiunea nu este singura afectiune importanta, dar este una asupra careia putem lucra cu eficienta pe termen lung. Daca tinem sub control valorile de tensiune arteriala avem toate sansele sa contribuim la reducerea mortalitatii cardiovasculare”, a declarat pentru Sanatatea TV, prof. univ. dr. Maria Dorobantu, presedintele Societatii Romane de Hipertensiune.

Campania s-a bucurat si de sprijinul reprezentantilor Comisiei pentru Sanatate Publica din cadrul Senatului Romaniei. Iar asta cu atat mai mult cu cat nu se poate face o politica sanitara si nu se poate reduce mortalitatea cardiovasculara fara implicarea factorilor politici, potrivit prof. univ. dr. Maria Dorobantu.

a€œEste evident faptul ca e mai simplu sa previi decat sa combati si orice actiune menita sa descopere in timp real afectiunile care pot aparea rezolva din start doua probleme. O data se poate interveni operativ, se scurteaza perioada de suferinta si in acelasi timp eficienta tratamentului este alta si, pe de alta parte, tine pana la urma de costuri. intr-un sistem de sanatate, care este in suferinta cronica privind bugetul, este evident faptul ca orice afectiune tratata la timp se face cu costuri mult mai mici si nu in ultimul rand cu o eficienta mai mare. Eu am apreciat si impreuna cu toti colegii mei din Comisia de Sanatate a Senatului am sustinut si am colaborat la aceasta activitate promovata de Societatea Romana de Hipertensiune pentru a reusi sa dam un semnal impreuna, un semnal care trebuie sa constituie semnalul de alarma pentru oameni”, a declarat Ion Rotaru, presedintele Comisiei pentru Sanatate Publica din Senatul Romaniei.

in cadrul Campaniei si-a masurat tensiunea arteriala si senatorul Radu Campeanu, dar si alti senatori care s-au aratat interesati de ideea de a face preventie.

a€œEste o initiativa excelenta. Mi-am mai luat tensiunea si in trecut si am revenit pentru a ma asigura ca totul este sub control”, a declarat pentru Sanatatea TV un participant la testarea gratuita a tensiunii arteriale.

a€œEste extraordinara initiativa. Am sa le spun si colegilor mei sa vina cu toata increderea. E formidabila ideea. Eu sunt o persoana cu aceasta afectiune cronica, dar o tin sub control. De aceea am si venit aici”, a mai declarat un alt participant.

Initiata de Societatea Romana de Hipertensiune, Campania Nationala „Viteza ucide… nu numai in trafic! Controleaza-ti tensiunea arteriala!” are ca scop informarea si educarea publicului referitor la preventia, diagnosticarea si controlul tensiunii arteriale. Prima actiune de testari a tensiunii arteriale din cadrul campaniei are loc in Senatul Romaniei, urmand ca publicul larg sa beneficieze de testari gratuite in Bucuresti pe 17 mai 2012 si in Iasi pe 23-24 iunie 2012.

Pe data de 17 mai, cu ocazia Zilei Mondiale a Hipertensiunii Arteriale, bucurestenii care doresc sa afle daca sunt sau nu in zona de risc a hipertensiunii arteriale pot veni la zona special amenajata din curtea Spitalului Coltea (iesirea spre Universitate), unde vor beneficia de testari gratuite ale tensiunii arteriale.

Campania de masurare a tensiunii arteriale din Bucuresti se va realiza cu sprijinul Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, Directiei de Sanatate Publica Bucuresti si cu sprijinul Partenerului Oficial Institutional: Comisia pentru Sanatate Publica din Senatul Romaniei.

Partener Principal: KRKA; Partener Gold: Terapia Ranbaxy; Partener Silver: Hellimed.

Partener Social: Clubul ROTARY

Partener eveniment: Sanatatea Press Group – Expertul tau in comunicare pe domeniul medical