Zeci de pacienți, evacuați din Spitalul Foișor din Capitală, după ce a fost declarat unitate suport COVID

0
228

Zeci de pacienți internați în Spitalulul de Ortopedie Foișor din Capitală au fost evacuați, vineri seară, după ce spitalul a fost transformat în unitate suport COVID.

”S-a luat decizia ca Spitalul Foișor să fie transformat în spital COVID. Situația în UPU este serioasă. Astăzi dimineață am trimis pacienți din București în alte zone, cu un avion miliar. Mâine dimineață trebuie ca spitalul să intre pe tratametul COVID. Unii se transferă la alte spitale din zonă, iar alții se vor transporta acasă. (…)Contează orice oră. Normal că trebuie să evacuăm. (…) Ordinul a fost transmis în cursul zilei. Noi am transmis ordinul conducerii spitalului cu câteve ore mai devreme decât poate l-au primit rudele. (…) Facem ce facem pentru că avem nevoie de paturile de terapie intensivă, sunt 21 de locuri acolo, erau ocupate doar jumătate. În acest moment, nu mai avem în vedere evacuarea unui spital. Evacuarea se putea face mai devreme, dar a trebuit dusă muncă de lămurire cu conducerea spitalului. Medicii de acolo au decis cine pleacă acasă, nu s-a luat decizia într-un birou. Noi discutăm despre Foișor încă de ieri, dar azi la prânz s-a luat decizia. Noi sperăm să se stabilizeze situația în următoarele două săptămâni”, a declarat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, la un post de televiziune.

Raed Arafat: Mai puțin de jumătate din secția de Terapie Intensivă era ocupată

„Suntem pe cale a de porni al treilea TIR de Terapie Intensivă la «Babeş» şi se lucrează şi noaptea ca să fie conectat la curent de la o sursă, alta decât unde era conectat, decizie luată pentru siguranţă. Ştim că am pornit şi al doilea la «Sfântul Ioan», şi este cel de la «Marius Nasta» şi al treilea la «Victor Babeş» va porni în cursul serii de astăzi sau mâine. În unităţile de primiri urgenţe mai avem pacienţi care necesită terapie intensivă. Sunt îngrijiţi acolo, dar nu pot să rămână acolo, pentru că unităţile respective primesc şi alţi pacienţi care ajung, aşa că, după o analiză, Spitalul Foişor are o secţie de Terapie Intensivă de 21 de paturi şi are 200 de paturi pe oxigen. Avea sub jumătatea secţiei de Terapie intensivă ocupată, din care trei sau patru pacienţi care necesită de fapt transfer în altă parte pe Terapie Intensivă (…)”, a explicat Raed Arafat.

Andrei Baciu: Ne cerem scuze familiilor pacienților

”Astfel de decizii se iau între Ministerul Sănătății și DSU. Operațiunea a început la ora 15 și ne pare rău că ne-am lungit și am ajuns ca la ora aceasta să mutăm pacienții. Ne cerem scuze familiilor pacienților, dar am produs acest disconfort pacienților de la Foișor ca să facem bine mai multor pacienți grav bolnavi de COVID”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, la un post de televiziune.

Pacienții de la Spitalul Foișor au fost evacuați pe tărgi și în cărucioare. Unitatea medicală trebuie eliberată până sâmbătă dimineață. Din primele informații, în unitatea medicală erau internate 90 de persoane.

Patru pacienţi vor fi transferaţi la Spitalul de Urgenţă Floreasca

” Patru pacienţi vor ajunge la noi la spital de la Spitalul Foişor. Ştiu de la managerul spitalului că a fost întrebat în jurul orei 15.30-16 de către Centrul Operativ al Ministerului Sănătăţii. Spitalul nostru pregătise opt locuri, dar la noi nu vor veni decât patru pacienţi. Am înţeles că este vorba despre zece pacienţi care vor fi transferaţi în spitalele din Capitală. Nu am informaţii despre ce se va întâmpla cu ceilalţi pacienţi, unde vor fi transferaţi”, a declarat a declarat, la un post de televiziune, dr. Bogdan Oprița, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca.

Articolul precedentSUA: Pfizer cere autorizarea vaccinului său anti-COVID la adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 şi 15
Articolul următorCând vor ajunge în România primele doze de vaccin anti-COVID-19 Johnson&Johnson