Workshop & Hands-On in procedurile minim invazive asupra piciorului pentru tratamentul piciorului diabetic

0
51

Un workshop cu tema procedurilor minim invazive asupra piciorului persoanei cu diabet zaharat a fost organizat la Suceava, in cadrul Spitalului de Urgenta ,,Sfantul Ioan cel Nou”. Aproxmativ 50 de medici au putut participa live la interventiile realizate in compartimentul angiograf al spitalului, interventia minim-invaziva fiind inregistrata si transmisa in timp real in sala workshop-ului.

Evenimentul a fost organizat in parteneriat cu Centrul Antidiabetic din Suceava si Asociatia de Podiatrie, avand ca scop consolidarea echipei multidisciplinare in ingrijirea pacientilor cu picior diabetic si promovarea progresului realizat in ceea ce priveste interventiile minim-invazive in tratamentul piciorului diabetic. La workshop au participat medici din echipe multidisciplinare, formate din chirurgi, radiologi interventionisti, diabetologi, medici de familie, din tara, dar si din Italia.

in cadrul seminarului a fost prezentata activitatea Asociatiei de Podiatrie si s-a insistat, de asemenea, pe importanta existentei profesiei de podiatru si in tara noastra. Au fost detaliate cazuri legate de piciorul persoanei cu diabet, piciorul Charcot, au fost prezentate aspecte clinice ale piciorului persoanei cu diabet, s-a vorbit despre potentiale provocari ale leziunilor in acest domeniu medical, dar si despre aspectele pozitive ale cooperarii in tratarea pacientilor cu picior diabetic.

Medicul Marco Renzi, invitat special din Italia, radiolog interventionist, a vorbit despre potentialele leziuni ale arterei femurale superficiale si trunchiurilor gambiere. De asemenea, medicul a participat la realizarea unor interventii endovasculare, cu anestezie locala, alaturi de medicul Mihai Creteanu, specialist in radiologie interventionala.

Prin astfel de interventii endovasculare, care pot dura, in functie de complexitate, intre o ora si trei ore, se evita sau se limiteaza amputatiile piciorului diabetic, medicii prezenti insistand pe importanta colaborarii intre specialitati si a comunicarii eficiente cu pacientul in legatura cu interventiile la care pot fi supusi.

Articolul precedent„Vaccinurile salveaza vieti”: Ministerul Sanatatii lanseaza o campanie de promovare a imunizarii copiilor
Articolul următorZiua Mondiala de Lupta impotriva Diabetului 2016, marcata la nivel national la Craiova