Dr. Adrian Wiener, membru în Comisia pentru sănătate publică din Senat, a declarat referitor la profilul de siguranță al vaccinului antiCOVID-19 că cea mai frecventă reacție adversă a fost cea locală, respectiv durere ușoară/moderată și roșeață la locul inoculării, la 71% dintre participanții la studii.

Medicul a scris într-o postare pe Facebook că reacțiile sistemice la vaccinul antiCOVID-19 au inclus oboseală (59%), cefalee (52%), febră (16%) și au durat una-două zile.

“Nicio reacție adversă suficient de serioasă astfel încât să ducă la oprirea studiului nu a fost raportată. Monitorizarea efectelor adverse va continua timp de 2 ani. Mă voi vaccina. Cu încredere în știința medicală. Din responsabilitatea față de ceilalți. Mă voi vaccina”, se arată în postarea medicului.

Dr. Adrian Wiener a precizat că eficacitatea vaccinului este foarte mare, adăugând că respectiva concentrație de anticorpi induși de vaccin este chiar mai mare decât cea indusă de boala în sine.

“ Două doze administrate la interval de 3 săptămâni determină un răspuns imun puternic, atât pe linia imunității umorale – anticorpi, cât și pe linia imunității celulare; gradul de protecție împotriva dezvoltării bolii este de 95%. Concentrația de anticorpi induși de vaccin este chiar mai mare decât cea indusă de boala în sine – plasma pacienților convalescenți după boală conține mai puțini anticorpi decât plasma pacienților vaccinați”, potrivit medicului.