Vrancea: Operație în premieră la Spitalul Județean de Urgență Sf. Pantelimon din Focșani

0
311
foto: Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani"
O pacientă diagnosticată cu tumora coledoc distal a fost salvată după o operaţie efectuată în premieră la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) „Sf. Pantelimon” Focşani, informează unitatea medicală.
Potrivit unui comunicat, echipa medicală a spitalului – din componența căreia au făcut parte dr. Mădălina Calița, dr. Doru Ciocan, dr. Dragoș Costea și medicul de anestezie și terapie intensivă dr. Ion Cumpana- „a redat șansa la viața unei femei, în vârstă de 49 de ani, diagnosticată cu tumoră coledoc distal. Aceștia au luptat pentru viața pacientei și au realizat în premieră, cu succes, o intervenție chirurgicală deosebit de complicată, cu o rată mare de mortalitate, dar fără de care șansele pacientei la viață ar fi fost aproape inexistente” – transmite SJU Focșani.

SJU: „Intervenția chirurgicală a fost un succes, iar după două săptămâni de atentă supraveghere medicală, pacienta a fost externată”

Specialiștii vrânceni menționează că: „duodenopancreatectomia cefalică este o intervenție chirurgicală complexa, practicată pentru tumori localizate la nivelul capului de pancreas, a duodenului, căii biliare principale distale sau traumatisme grave ale acestor regiuni.

Astfel de intervenții se realizează doar in centre sau in clinici specializate, cu echipe de medici special antrenate in patologia bilio-pancreatica si presupune rezecția capului de pancreas, a duodenului, parte din stomac, ultima porțiune a caii biliare, colecistul și ganglionii regionali.
Pancreasul restant se implantează intr-o ansa de intestin subțire sau stomac. Rata complicațiilor acestor intervenții poate ajunge la 50%, cea mai importantă complicație postoperatorie fiind fistula pancreatică ce apare la 20% dintre pacienți.
Intervenția chirurgicală a fost un succes, iar după două săptămâni de atentă supraveghere medicală, pacienta a fost externată!”.

Fiind intervenții chirurgicale extrem de complicate, acestea se centralizează în Registrul Național de Duodenopancreatectomie.

Articolul precedentNou Centru de Promovare a Sănătății la Constanța
Articolul următorPreședintele CNAS, Spitalul Buftea: „În total, în 2022, au fost acordate peste 361.000 de consultații în regim de ambulatoriu, în Ilfov”