Vlad Voiculescu: Nereguli majore la patru spitale din tara care au primit acreditare pentru prelevare de organe

0
58

Ca urmare a verificarilor facute de Corpul de Control al Ministerului Sanatatii s-a constatat nereguli in cadrul a patru unitati sanitare din Braila, Alba Iulia, Ploiesti si Resita, care au primit acreditari de la Agentia Nationala de Transplant (ANT) pentru a preleva organe, desi nu indeplineau criteriile necesare unui transplant.

„in legatura cu acreditarea centrelor unde ar trebui sa se faca prelevarea de organe, Corpul de Control a verificat prin sondaj patru spitale acreditate pentru prelevarea de organe si in toate cele patru cazuri a gasit nereguli majore. Este vorba de Spitalele Judetene din Braila, la Alba-Iulia, Ploiesti si Resita. Agentia Nationala de Transplant a acreditat spitalele pentru transplant desi acestea nu respectau criteriile minime stabilite prin lege. Niciuna dintre aceste unitati sanitare nu detinea aparatura necesara declararii mortii cerebrale, motiv pentru care, la nivelul unitatilor sanitare nu s-a desfasurat nicio activitate de prelevare. O prima masura pe care am dispus-o in acest caz este verificarea tuturor dosarelor de acreditare pentru centrele de prelevare de organe”, a declarat ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, intr-o conferinta de presa.

De asemenea, o alta neregula sesizata si indicata de ministrul Sanatatii tine de faptul ca Agentia Nationala de Transplant nu detine un registru pentru fiecare organ prelevat.

„Nu exista proceduri si criterii clare de alocare a organelor. Nu exista niciun raport pentru fiecare organ prelevat in parte, desi era responsabilitatea Agentiei Nationale de Transplant”, a mai subliniat ministrul Sanatatii.

Ministrul Vlad Voiculescu a readus in discutie si acreditarea Spitalului Sfanta Maria, care a primit aviz favorabil pentru a efectua transplant pulmonar, desi nu ar fi indeplinite conditiile necesare pentru realizarea unor astfel de proceduri.

„imi reafirm indoielile ca Spitalul Sfanta Maria a fost acreditat in mod judicios. Am solicitat acceptul Primariei Bucuresti de a permite Corpului de Control sa verifice functionarea Spitalului Sfanta Maria – in speta modul in care a fost acreditat si in speta modul in care s-au facut achizitiile. Daca doamna primar nu are nimic de ascuns o invit sa faca un act de transparenta pe care, in cateva saptamani toate spitalele sa fie obligate sa il faca si anume sa publice lista contractelor incheiate de Spitalul Sfanta Maria cu firmele care au furnizat echipamente. (…) din toate discutiile cu expertii pe care le-am avut pana acum, pare ca Spitalul Sfanta Maria este in imposibilitate de a urmari pacientii transplantati, neavand un compartiment de pneumologie si neavand experti in urmarirea post-transplant al pacientilor, pentru ca Spitalul Sfanta Maria nu are un laborator care sa poata analiza probele pacientilor cu transplant pulmonar 24 de ore din 24 de ore, asa cum cere Ordinul 860”, a mai adaugat Vlad Voiculescu in cadrul aceleiasi conferinte.

Articolul precedentSpitalul Judetean de Urgenta Cluj are un mamograf nou. Peste 4000 de paciente vor beneficia anual de serviciile de imagistica
Articolul următorSaptamana constientizarii bolii de reflux gastro-esofagian, 20-26 noiembrie 2016