Prof. dr. Radu Deac: Romania are nevoie nu doar de un singur Centru de Transplant pulmonar, ci de cel putin doua

0
20

Transplantul, printre care si cel pulmonar, reprezinta pentru multi dintre pacientii severi o sansa la viata atat in Romania, cat si la nivel mondial. in tara noastra insa, acest domeniu se confrunta cu unele lipsuri, fapt care ingreuneaza activitatea de transplant, dupa cum au atras atentia specialistii in cadrul unei conferinte de presa ce a avut loc astazi la sediul Ministerului Sanatatii.

Unul dintre aspectele semnalate a fost faptul ca in Romania numarul centrelor de transplant pulmonar ar trebui marit.

„Eu cred ca, in mod cert, Romania are nevoie nu doar de un singur centru de transplant pulmonar, ci de cateva. Cel putin doua. Din timp, din 2015, impreuna cu coordonatorul de transplant, dr. Zota, am vizitat cateva unitati, printre care: Institutul Marius Nasta, Spitalul Militar, la care exista conditii perfectabile, dar in momentul de fata dureaza si din punct de vedere al investitiilor – am inteles ca este o cladire care se construieste, la Spitalul Militar exista experienta de chirurgie toracica ca si la Marius Nasta. Noi am vizitat si am vazut la fata locului cum stau lucrurile. Ceea ce ni s-a parut nepotrivit este ca nici Ministerul Sanatatii si nici Agentia Nationala de Transplant nu au stiut nimic de intentiile unor centre de a performa in transplantul de plaman”, a declarat in cadrul conferintei de presa prof. univ. dr. Radu Deac, director executiv Agentia Nationala de Transplant (ANT).

Ad in title

O alta problema semnalata in domeniul tansplantului este modalitatea in care se se face transportul organelor in prezent. Specialistii subliniaza faptul ca sunt necesare avioane mult mai rapide, destinate exclusiv transportului de organe. in prezent, organele recoltate sunt transportate cu compania nationala aeriana romana, mai exact cu liniile comerciale.

„Noi ne aranjam, ne organizam activitatea de transplant in puterea noptii ca sa putem prinde avionul. Şi chiar daca si alte tari ar face acelasi lucru, mie mi se pare inacceptabil. Iar asta atat timp cat inainte de 1989 a existat o organizatie in subordinea Ministerului Sanatatii, se numea Aviasan (n.r. care asigura avioane sanitare utilizate in rezolvarea urgentelor medicale). in fiecare provincie istorica exista cateun avion bimotor care putea sa aterizeze aproape in orice conditii. Ştiu, pentru ca am zburat cu el si am insotit pacientii. Mai mult, am primit din Dubai, in momentul in care am ridicat aceasta problema recent, piloti care au zburat si care se ofera sa ne instruiasca o alta galerie mai tanara de piloti, in masura in care aceasta investitie s-ar face. Mai mult, daca noi vrem sa intram in Eurotransplant, trebuie sa mergem acolo unde este donatorul si cu un avion rapid pentru ca ischemia, deci privarea de sange, a unui organ variaza. La inima sunt in mod cert trei ore. Ne trebuie un avion performant, cu reactie, care sa ajunga si sa poata veni inapoi cu organul respectiv. Iarasi vor fi costuri, pentru ca nu va fi suficient. Daca vor fi doi donatori sau trei, merge un singur avion. Deci trebuie sa ne gandim strategic”, a mai adaugat prof. univ. dr. Radu Deac.

Articolul precedentSpitalul Judetean de Urgenta Cluj are un mamograf nou. Peste 4000 de paciente vor beneficia anual de serviciile de imagistica
Articolul următorSaptamana constientizarii bolii de reflux gastro-esofagian, 20-26 noiembrie 2016