Vizitele regulate la muzee, galerii de arta, teatru şi concerte pot prelungi viaţa – studiu

0
55

Persoanele care merg regulat la muzeu, galerii de arta, teatru si concerte au un risc mai scazut de deces prematur, arata un studiul realizat in Marea Britanie.

Date stranse de la 6.710 persoane au aratat ca cei au intrat in contact cu arta cel putin o data la cateva luni au avut un risc de deces prematur mai mic cu 31% fata de cei care nu au mers la evenimente artistice sau culturale. Chiar şi persoanele care s-au bucurat de activitaţi culturale mai rar – o data sau de doua ori pe an – au prezentat un risc mai mic cu 14% de deces in perioada medie de monitorizare de 12 ani.

Rezultatele s-au menţinut chiar şi atunci cand au fost luaţi in considerare factori susceptibili sa influenţeze aceste rezultate (starea civila, statutul profesional, nivelul de trai, educaţia sau grupurile sociale).

Pentru acest studiu participanţilor li s-a solicitat sa menţioneze cat de frecvent au intrat in contact cu arta şi evenimentele culturale.
La studiu au participat persoane cu varste peste 50 de ani – varsta medie de 66 ani – 54% fiind femei.

”Implicarea in arte receptive ar putea prezenta o asociere protectoare cu longevitatea in cazul adulţilor mai in varsta. Aceasta asociere s-ar putea explica parţial prin diferenţe in ceea ce priveşte cogniţia, sanatatea mintala şi activitatea fizica intre cei care se angajeaza in arte şi cei care nu fac acest lucru şi se menţine chiar şi atunci cand modelul este ajustat in funcţie de anumiţi factori”, se arata in studiu.

Şi alte studii anterioare au relevat ca persoanele care intra in contact cu artele işi pot imbunataţi astfel starea fizica şi psihica, fiind observate beneficii in ceea ce priveşte depresia, demenţa, durerea cronica şi sindromul de fragilitate, noteaza Press Association. 

 

Articolul precedentAproape 1,4 milioane de persoane din grupele la risc au fost vaccinate cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii
Articolul următorRacealasi gripa „concureaza” pentru celulele corpului uman pe care vor sa le infecteze