Virusul SARS-CoV-2 a fost depistat în New York înaintea confirmărilor oficiale

0
56

SARS-CoV-2, virusul ce cauzează COVID-19, a fost prezent în New York City cu mult înainte ca primul caz de boală din oraș să fie confirmat oficial în martie. O demonstrează cercetătorii de la Icahn School of Medicine at Mount Sinai, printr-un studiu ce a constat în analiza retrospectivă a peste 10.000 de probe de plasmă prelevate în perioada februarie-iulie.

Cercetarea arată că cel puțin 1,7 milioane de newyorkezi, mai exact 20% din populația metropolei americane, au fost deja infectați cu SARS-CoV-2, potrivit autorilor, citați de Science Daily. Studiul, apărut recent în publicația Nature arată că rata de mortalitate cauzată de COVID-19 se apropie de 1%, virusul fiind de zece ori mai letal decât cel gripal.

Cazuri nedetectate din cauza capacității reduse de testare

La New York, a avut loc o creștere accentuată a infecțiilor cu SARS-CoV-2,  în prima săptămână din martie, urmată de o creștere semnificativă a deceselor în cea de-a doua săptămână a aceleiași luni. Numărul de cazuri depistate a intrat în faza de platou, la 22 martie, după implementarea restricțiilor pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2. A început să scadă în lunile aprilie și mai.

Ad in title

Capacitatea redusă de testare de la începutul epidemiei a făcut ca o serie de îmbolnăviri să nu poată fi depistate, potrivit autorilor studiului. „Știm acum că au existat multe cazuri asimptomatice și ușoare, până la moderate, care probabil au rămas nedetectate”, a declarat conf. dr. Emilia Mia Sordillo, directorul Clinicii de Microbiologie, unul dintre autorii principali ai studiului.

Două grupuri de studiu: ”îngrijire de urgență” și „îngrijire de rutină”

Experții și-au propus să înțeleagă mai bine dinamica infecției în rândul populației care necesită îngrijiri medicale. Rezultatele studiului se fundamentează pe un set de 10.691 de probe de plasmă, provenite de la pacienții internați în cadrul Mount Sinai Health System, obținute și testate de la începutul lunii februarie până la începutul lui iulie. Primul grup a inclus 4.101 probe de la pacienții care au reprezentat urgențe medicale. Cercetătorii au plecat de la premisa că persoanele cu forme moderate și severe de COVID-19 s-au prezentat la camerele de primiri urgență pentru a solicita îngrijire medicală. Autorii studiului au creat astfel grupul de ”îngrijire de urgență”, pentru a detecta creșterea numărului acestor cazuri, pe măsură ce epidemia locală a progresat.

Al doilea grup de studiu a presupus prelevarea a 6.590 de probe de la pacienții care au avut programări la cabinete medicale, precum cele de obstretică-ginecologie, oncologie, sau au necesitat evaluări medicale preoperatorii și consultații în ambulatoriu – adică de la pacienți care nu au reprezentat urgențe. Aceste persoane, care și-au programat consultațiile medicale, au fost încadrate de cercetători în grupul „îngrijire de rutină”.

Specialiștii s-au bazat pe măsurarea prezenței anticorpilor

Testul utilizat în cercetare, un test imunosorbant legat de enzime (ELISA), a fost dezvoltat și lansat la Mount Sinai și este capabil să detecteze prezența sau absența anticorpilor produși în urma unei infecții cu SARS-CoV-2, precum și nivelul acestora.

În estimarea ratei reale de infecție, cercetătorii s-au concentrat mai mult pe măsurarea prezenței anticorpilor în urma unei infecții anterioare cu SARS-CoV-2, decât pe prezența virusului. Analizele au fost repetate la intervale săptămânale.

Sensibilitatea și specificitatea acestui test sunt ridicate, ceea ce înseamnă că rata rezultatelor fals negative și a celor fals pozitive este scăzută. Acest lucru i-a permis să fie printre primele care au primit autorizație de utilizare de urgență din partea autorităților americane.

Grupul care a inclus urgențele medicale a cuprins 45,5% de femei, în timp ce grupul care a solicitat control medical de rutină a inclus 67,6% de femei. Majoritatea persoanelor din primul grup aveau vârsta de peste 61 de ani. Al doilea grup a fost format cu predilecție din populația adultă.

Două teste ELISA, pentru o mai mare siguranță

„Testul nostru ELISA confirmă prezența și nivelul de anticorpi. Utilizarea a două teste secvențiale reduce rata rezultatelor fals pozitive și favorizează specificitatea ridicată, rezultând o sensibilitate de 95% și o specificitate de 100%”, a declarat Viviana Simon, unul dintre autorii studiului, profesor de microbiologie și medicină și membru al Global Health and Emerging Pathogens Institute din cadrul Ichan School of Medicine.

Rata de infectare a fost mare în timpul primului val din New York

Potrivit studiului, seroprevalența a crescut brusc cu predilecție în rândul celor care au necesitat îngrijire de urgență. Astfel, rezultatele au sugerat că au existat cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 încă de la jumătatea lunii februarie, cu câteva săptămâni înainte de raportarea oficială a primelor cazuri.

Nivelurile de anticorpi au rămas stabile și de durată în rândul populație, în perioada mai-iulie. „Datele noastre sugerează că nivelurile de anticorpi sunt stabile în timp, că seroprevalența în oraș este de aproximativ 22%, că cel puțin 1,7 milioane de newyorkezi au fost infectați cu SARS-CoV-2 până acum și că rata de deces în urma infecției a fost de 0,97% după primul val epidemic din New York City”, a declarat Florian Krammer, profesor de vaccinologie la Mount Sinai din cadrul Școlii de Medicină Icahn, unul dintre coautorii studiului.

„Rata infecției a fost relativ ridicată în timpul primului val din New York, dar seroprevalența este departe de a indica o imunitate de turmă. Cunoașterea dinamicii detaliate a seroprevalenței prezentate în acest studiu este importantă pentru modelarea seroprevalenței în altă parte a țării.”, a mai spus expertul.

Articolul precedentUn studiu pe pacienți decedați arată cum sunt afectați plămânii bolnavilor de COVID-19
Articolul următorPremierul Ludovic Orban, despre redeschiderea școlilor