”Viitorul fără hepatită”, tema Zilei Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor

0
543
sursa: Facebook European Liver Patients Association

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor este marcată în fiecare an la data de 28 iulie, prilej cu care organizațiile implicate în lupta împotriva acestei afecțiuni trag încă un semnal de alarmă cu privire la conștientizarea și consecințele hepatitei virale.

În 2020, tema Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitelor este ”Viitorul fără hepatită” și se pune un accent puternic pe prevenirea transmiterii hepatitei B de la mamă la nou-născut, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care va publica cu acest prilej o serie de noi recomandări cu privire la prevenirea transmiterii virusului de la mamă la copil.

Potrivit OMS, hepatitele B și C, împreună, reprezintă cele mai frecvente cauze de deces, fiind răspunzătoare de pierderea a 1,3 milioane de vieți anual la nivel global. Iar pe perioada pandemiei COVID-19, numărul deceselor în rândul acestor pacienți este mai mare.

La nivel global, 325 de milioane de persoane trăiesc cu hepatită virală de tip B și C. În fiecare an, 900.000 de decese sunt cauzate de infecția cu virusul hepatic B. OMS mai arată că doar 10% dintre persoanele cu hepatită B și doar 19% dintre cele cu hepatită C știu că au această boală.

În ceea ce privește vaccinarea împotriva hepatitei B, 42% dintre copii, la nivel global, sunt vaccinați la naștere.

OMS face apel către toate statele pentru a-și uni forțele în vederea eliminării hepatitei virale până în 2030. Printre obiective se regăsesc prevenirea infecției în rândul nou-născuților prin vaccinare, stoparea transmisiei de la mamă la nou-născut prin testarea de rutină a tuturor femeilor însărcinate pentru hepatita B, HIV și sifilis și instaurarea tratamentului acolo unde este nevoie, facilitarea accesului la servicii de prevenire, testare și tratament a hepatitei, prevenirea cancerului hepatic și a altor boli hepatice severe.

 

Articolul precedentCanada confruntată cu o creștere a cazurilor de COVID-19 la adulții tineri
Articolul următorProvocările pacientului cu hepatită în perioada pandemiei de COVID-19