VIDEO Tratamentele primite ca donație de MS pentru noul coronavirus

0
317
[front_live]248451222800477857352390-2020-04-03_12:04_1[end_live]

Ministerul Sănătății a primit donație 18.000 de cutii de hidroxiclorochină – suficiente pentru peste 45.000 de pacienți infectați.

De asemenea, au fost primite ca donație peste 4.000 dintr-un alt medicament antiviral, pentru peste 8.000 de tratamente, și distribuit în 10 unități sanitare care tratează pacienți cu COVID 19, a anunțat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

El a vorbit și de protocolul încheiat cu Besmax Pharma Distribution pentru trei echipamente de plasmafereză și 3.000 de kituri de colectare de plasmă. Ministrul nu a precizat când vor putea fi utilizate acestea.

Valoarea totală a donației este de aproximativ 103.950 euro fără TVA (63.000 euro echipamentele și 40.950 euro kiturile). În acest fel avem asigurat accesul pacienților români infectați cu SARS-COV2 la tratamentul cu plasmă umană hiperimună,

Avem donații pentru peste 1 milioane de recoltoare.

Mai sunt cantități de medicamente care vor veni prin donații, acum se lucrează la contractele de donație și aceste medicamente vor ajunge în depozitele UNIFARM.

De asemenea, pentru asigurarea tratamentului fără discontinuitate vor fi demarate și proceduri de achiziție în perioada imediat următoare.

 

Testare pentru noul coronavirus

 

În prezent, la nivelul Ministerului Sănătății este în derulare un program de finanțare a unităților care realizează testarea Real Time PCR pentru stabilirea diagnosticului determinat de noul coronavirus.

Au fost alocate peste 23 milioane de lei unui număr de 35 centre (în serviciul public și private) pentru realizarea unui echivalent de 115 820 teste Real Time PCR

”Am reușit să creștem capacitatea de testare de la 1 centru în 26 februarie la 35 de centre într-un timp relativ scurt, de câteva săptămâni”, a declarat ministrul Sănătății.  În prezent, există în stoc un număr suficient de teste și achiziția acestora este permanentă, dă asigurări ministrul Sănătății.

Algoritmul de testare a rămas deocamdată același în această fază epidemică. Astfel, prioritizarea testării, în ordine descrescătoare a importanței este următoarea:

1.Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internațională

2.Contacți apropiați simptomatici ai cazurilor confirmate

3.Personal medico-sanitar simptomatic

4.Cazuri de pneumonie fără alta etiologie, din TOATE categoriile de varstă și din TOATE spitalele

5.Cazuri de SARI fără altă etiologie, din TOATE categoriile de varstă și din TOATEspitalele

6.Persoane instituționalizate simptomatice

7.Pacienti inainte de procedura de transplant (asimptomatici) si donatorii de celule stem hematopoietice înainte de donare

Articolul precedentCOVID-19: 200 de ventilatoare urmează să ajungă în România; sunt suficiente deocamdată – ministrul Sănătății
Articolul următorIohannis, apel către românii din diaspora:  Nu veniți anul acesta acasă de sărbători